dimarts, 17 de maig del 2016

El San Fernando CD, a fons

El rival de l'Europa no perd des del febrer, poc després de canviar de tècnic
(FOTO: twitter San Fernando CD)

Conforme han anat passant les hores, hem anat coneixent més dades del San Fernando, rival de l'Europa als quarts de final del play-off d'ascens a Segona B. Dilluns, poc després del sorteig, ja fèiem una primera aproximació a l'equip gadità, i avui entrem amb més detall per saber-ne més coses. Ahir ja explicàvem que es tracta del tercer classificat del grup 10, corresponent a Andalusia Occidental i Ceuta, i que ha sumat 75 punts en lliga. Aquests 7 punts més que l'Europa, però, tenen un matís important: i és que 'los azulinos' (sobrenom amb què es coneix popularment al rival de l'Europa) han jugat 2 partits més, ja que el seu grup era de 21 equips.

FONT: Federació Andalusa de Futbol

El San Fernando arriba al play-off en el millor moment de la temporada, amb 5 victòries consecutives i 18 gols marcats i només 1 d'encaixat en aquest tram de calendari (per bé que amb rivals majoritàriament de la zona baixa). Amb tot, cal destacar que l'equip andalús no perd un partit des del passat 14 de febrer (0-1 amb l'Alcalá, en la que també va ser l'última de les 4 derrotes que ha patit al seu estadi a la lliga), en una gran ratxa de 6 victòries i 6 empats (24 punts de 36). Dissenyat a l'inici de temporada com un equip amb l'objectiu de ser campió, amb Pepe Masegosa a la banqueta, els mals resultats van desembocar en un canvi de tècnic: l'escollit va ser Antonio 'Ñoño' Méndez, sevillà de 46 anys que havia jugat a Recre, Cadis, Xerez o Múrcia, i que com a tècnic havia estat bàsicament sempre segon entrenador a equips com Xerez, Hércules o Almeria (acompanyant a l'ex-jugador del Barça 'Boquerón' Esteban Vigo). De fet, fa uns mesos també feia de segon al San Fernando, i a finals de gener es va convertir en l'entrenador. Després de dues derrotes inicials, ha redreçat la marxa del San Fernando per consolidar-lo al play-off.

Antonio 'Ñoño' Méndez, entrenador del San Fernando des de febrer
(FOTO: San Fernando CD)

Últim onze, diumenge a Écija, amb alguns jugadors del filial
(FONT: Federació Andalusa de Futbol)

Pel que fa a la plantilla del San Fernando, ahir ja us destacàvem al davanter 'Tati' Maldonado, ex-futbolista de Primera a equips com Betis o Sporting, i que també havia defensat els colors del Nàstic de Tarragona (amb qui va marcar el gol del triomf en la primera Copa Catalunya de la història del Nàstic, al 2007 a Palamós, davant el Barça). Però hi ha altres noms propis en qui ens hem de fixar: si parlem de golejadors, apunteu bé aquest nom: Antonio Manuel Asencio 'Ñoño', pitxitxi de l'equip 'azulino' amb 15 gols (4 de penal). El segueixen a la llista de golejadors el madrileny Dani Martínez (9 gols), Jorge Herrero i Édgar (8 dianes cadascun). Altres noms destacables són el porter David Zamora o el migcampista Carlitos (que, juntament amb Ñoño, són els 3 jugadors amb més partits de la breu història del refundat San Fernando CD). Tres futbolistes del rival de l'Europa, per cert, van formar part de la selecció Andalusa a la Copa de les Regions UEFA el passat mes de desembre: el porter Fran, el lateral dret Ceballos i el migcampista Francis (a qui defineixen com a 'totcampista', per la seva polivalència en aquesta zona del camp, o fins i tot més endavant). En principi, el tècnic podria comptar amb tots els seus homes per rebre diumenge l'Europa, per bé que en tenia uns quants amb diferents problemes físics: Sergio Castillo, Gabi, Jorge Herrero i el davanter Iván Bazán, ex del San Roque de Lepe de Segona B i un dels reforços d'hivern de qualitat del conjunt gadità.

Ñoño, talent i olfacte golejador per al pitxitxi 'azulino', amb 15 dianes
(FOTO: San Fernando CD)

Golejadors del San Fernando a la lliga (40 partits)
(FONT: 'Vamos, escapulados!', a partir de les dades de la Federació Andalusa)

El club que presideix Daniel Luna va ser refundat l'any 2009, donant continuïtat a l'antic Club Deportivo San Fernando. L'entitat gaditana es va formar al 1940, i durant una dècada va jugar a Segona divisió. Més endavant, va anar alternant Tercera, Segona B o categories de la regional andalusa, fins que al 2009 es va haver de refundar. Ja el primer any va pujar a Tercera, i al següent va jugar el play-off d'ascens a Segona B, on va caure en tercera ronda davant La Roda. La següent temporada, però, va pujar eliminant un rival conegut per l'Europa, la Mutilvera, a més del llevant B i el Laudio basc. Es va 'reestrenar' a la categoria amb un gran paper, sent setè després d'haver estat líder, i classificant-se per a la Copa del Rei. A la segona temporada a la categoria de bronze del futbol estatal va baixar, i en aquestes dues últimes temporades ha tornat a entrar al play-off. L'any passat va caure eliminat en segona ronda per la Pobla de Mafumet, i confiem que enguany l'Europa repeteixi l'èxit català i també superi ronda contra el conjunt 'azulino'.

L'afició del San Fernando és molt fidel
(FOTO: San Fernando CD)

Una curiositat del San Fernando: d'entre les diverses penyes reconegudes oficialment a dia d'avui, n'hi ha una amb vincles catalans: la penya Nois Blaus. No he pogut recopil·lar dades concretes de la seva fundació ni raó de ser, per bé que el nom i el seu lema en català ("Sempre t'animarem, mai et deixarem, jo he triat i sóc un noi blau") deixa entreveure que la devien crear catalans residents a terres gaditanes.

L'estadi Iberoamericano 2010, de gespa natural i amb pista d'atletisme
(FOTO: San Fernando CD)

Com apuntàvem ahir, el San Fernando juga els seus partits com a local a l'estadi Iberoamericano 2010, també conegut com a Bahía Sur. Es tracta d'un estadi inaugurat l'any 1992 i que va ser la seu dels Jocs Iberoamericans del 2010, i on ha jugat algun partit la selecció espanyola sub-21, o ha acollit concerts multitudinaris. El terreny de joc és de gespa natural, i per la pista d'atletisme pot recordar estadis com el de l'Ascó o el Gavà, per bé que amb graderia a la totalitat del diametre de la instal·lació. La capacitat és d'uns 8.000 espectadors.

Si voleu veure tots els gols que va fer com a local el San Fernando durant l'any 2015 (segona meitat de la passada temporada, i primera d'aquesta), ho podeu fer en aquest vídeo (a Youtube es poden trobar altres vídeos resums de partits dels 'azulinos'):

FONT: Youtube Antonio Mar´


FONT: Youtube cdsftv

Si teniu pensat desplaçar-vos a donar suport a l'Europa, podeu consultar la web de Turisme de San Fernando. Les temperatures previstes per al cap de setmana vinent oscil·len entre els 18 i 23 graus, amb sol i núvols. Mitjans com Andalucía Información, El Castillo de San FernandoRadio La Isla, Isla Televisión, Deporte de La Isla.com, Radio Madariaga, OndaluzTV... segueixen l'actualitat del San Fernando, i/o fan les retransmissions dels seus partits.

FONT: Youtube Radio Madariaga