dijous, 2 de maig del 2013

Sabies que...? Pedro Dólera arriba diumenge als 150 partits de lliga

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Diumenge el Nou Sardenya tornarà a tenir diversos motius de celebració: el primer equip femení rebrà un homenatge pel títol de lliga assegurat aquesta setmana, mentre els nois buscaran els 3 punts davant el Vic en l'últim partit abans de la 'finalíssima' d'Olot. 3 punts que, a més, igualarien el rècord històric dels 74 punts sumats per l'Europa de Pep Moratalla la temporada '96-'97. I, per rematar-ho, el pròxim gol que faci l'equip serà el nº 200 en partit de lliga de l'era Dólera. I precisament davant el Vic, el tècnic Pedro Dólera complirà el seu partit de lliga nº 150 a la banqueta escapulada (i el 156 en competició oficial, si afegim els de Copa Catalunya. A banda, quedarien els amistosos i partits de pretemporada). Una xifra de la que no poden pressumir molts altres tècnics a la història de l'Europa. I és que, segons les xifres que confirma el club, Dólera és ja el quart entrenador amb més partits de lliga dirigits en els 107 anys de vida del club escapulat.

Toré-Moratalla-Calderé, els Contreras-Dólera-Ribas de l'Europa dels 74 punts (FOTO: CEEuropa.cat)

El rànquing de les banquetes escapulades l'encapçalaria l'home que fins ara té el rècord històric de 74 punts que pot destronar l'Europa de Dólera: el mític Pep Moratalla, que va dirigir 189 partits de lliga amb l'Europa durant 5 temporades, alternades en dues etapes. La primera, de 2 anys: '95-'96 i '96-'97, en què va guanyar 1 Copa Catalunya davant el Barça i es va classificar per a 2 play-off d'ascens a 2ªB; i la segona, de 3 anys, en què l'equip va baixar a 1ª Catalana però va va tornar a pujar a 3ª només 1 any després: '03-'04, '04-'05 i '05-'06. A més, en 4 d'aquests 5 anys va guanyar el Vila de Gràcia.

Notícia del fitxatge com a entrenador de l'exjugador Cándido Mauricio al setembre de 1933  (FONT: Mundo Deportivo)

En segona posició, trobem a Càndid Maurici (tot i que va néixer a Andalusia, va passar tants anys a Catalunya que era conegut per molts amb el nom catalanitzat), mític exjugador escapulat als anys 20 que va dirigir l'Europa en 176 partits de lliga, repartits en 8 temporades!! Primer, va empalmar 5 temporades consecutives senceres (rècord de la història del club!), entre la '33-'34 i la '37-'38: va guanyar el Campionat amateur, 1 Lliga Catalana, i va pujar de  1ª Regional B a 1ª Regional A, tot i que l'últim any va tornar a baixar. Després d'un parèntesi de dues temporades, va tornar 2 anys més les campanyes '40-'41 i '41-'42, alternant 1ª Regional A i B, i sent subcampió d'aquesta categoria. I encara hi va tornar una altra vegada, la temporada '46-'47, a 1ª Regional A (que llavors es deia 'Lliga Catalana')


Declaracions de Navarro després d'un 2-1 contra el Santander de Laureano Ruiz, l'any 68 (FONT: Mundo Deportivo)

I encara per davant de Dólera, en la tercera plaça, trobaríem Joan 'Juanito' Navarro, que va dirigir l'Europa en 168 partits de lliga. També va ser entrenador escapulat durant 5 temporades, però en el seu cas, repartides en 3 etapes. La primera, de 2 anys, en l'última presència escapulada a la 2ª divisió espanyola: '66-'67 i '67-'68. Després d'un any de pausa, hi va tornar les temporades '69-'70 i '70-'71, ja a 3ª divisió, i aconseguint un subcampionat a la Copa General Moscardó. I 10 anys després, es va fer càrrec de la banqueta una altra temporada més: '80-'81.

I ja just darrere, a 19 partits de Navarro, Pedro Dólera seria ara mateix el quart tècnic que més partits de lliga ha dirigit l'Europa en la història del club:

FONT: CEEuropa.cat (dades cercades per Xavier Vidal i Agustí Tenllado)

A tot això, diversos entrenadors han entrenat l'Europa més de 4 temporades en diferents etapes. Però curiosament, en tota la història del club només Maurici (en les 5 temporades que deia abans entre la '34-'35 i la '38-'39), i Ralph Kirby entre les campanyes '20-'21 i '23-'24 han completat 4 temporades senceres de manera consecutiva, tal i com farà Pedro Dólera quan acabi aquesta lliga i play-off d'ascens. En aquests 4 anys, el tècnic del Prat ha treballat al costat primer de Cristian Colàs i després de Dani Contreras com a segon entrenador; Toni Ribas com a socuting i preparador de porters; primer Sicu Boj i després Fidel Bernabeu com a delegat, Jesús Amores com a utiller, i primer Marcel Ugas i després Marc Cisa com a fisioterapeuta. Una trajectòria amb punts àlgids com la consecució del Torneig d'Històrics per 1ª vegada a la història del club, 2 tornejos Vila de Gràcia, i el play-off aconseguit aquesta temporada (veurem si culminat amb l'ascens a 2ª B i/o el títol de lliga 50 anys després), i també amb moments de patiment com la passada temporada en què l'equip es va salvar in-extremis.

Dólera - Contreras - Ribas, el trident tècnic de l'actual Europa (FOTO: Mundo Deportivo)

El mateix Dólera ens recordava en l'entrevista mantinguda amb aquest blog ara fa 3 mesos quins són els partits de lliga dels que guarda un millor record en aquests 4 anys: "fa 3 anys amb l'Hospi aquí, que va ser un partidàs 1-0 amb gol de Delmàs; un altre partit mític per a mi va ser el dia del Vilanova, que vam aconseguir empatar un partit 2-2 amb 8 jugadors durant més de 20 minuts, amb un gol de Rovira en una falta. Són moments que potser no són especials per a l'afició, però per a nosaltres que estem allà dins treballant... també aquest any amb l'Olot. Hi ha molts partits que no oblidaré, però espero que el millor encara estigui per venir."

Doncs tant de bo el millor estigui encara per venir. Començant pels reptes que ens queden encara aquesta temporada...

FELICITATS, ESCAPULAT!!

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Per cert, conjuntament amb el web oficial del club, us proposem que feu servir el hashtag #Dólera150 a les xarxes socials per comentar i celebrar aquesta xifra del tècnic escapulat.


*Moltes gràcies al cap de premsa de l'Europa Àngel Garreta i als historiadors del club Agustí Tenllado i Xavier Vidal per les dades que han fet possible aquest article, juntament amb el CD oficial d'Història i Estadística del CE Europa!