dilluns, 13 d’abril del 2015

Opinió: d'on ve la indignació de l'Europa amb els àrbitres?

El tècnic Pedro Dólera va manifestar ahir amb contundència la indignació del vestidor de l'Europa
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

Ni que sigui per higiene mental i per evitar-me atacs de mala sang, sempre m'he resistit a creure en teories conspiratòries respecte a les errades arbitrals, i he preferit pensar que aquestes es produeixen perquè els col·legiats, com a humans que són, també s'equivoquen; igual que un davanter s'equivoca xutant fora sol davant porteria; igual que un porter s'equivoca i es menja amb patates un xut fluix d'un rival; o igual que m'equivoco jo quan treballo una estadística i faig malament una suma que fins i tot encertaria un nen de 4 anys. Però això no vol dir que un sigui un estúpid ingenu que viu als móns de Yupi i que va amb el lliri a la mà. Des del moment en què una activitat com el futbol està protagonitzada per èssers humans, ja està predestinada a què hi pugui haver pràctiques discutibles des de qualsevol dels molts àmbits d'aquest esport, pels molts interessos que hi ha al darrere: econòmics, lluites de poder en els propis clubs, l'afinitat de dirigents federatius cap a equips determinats, afanys de protagonisme, abusos d'autoritat... tot pot acabar influïnt (no sempre passa, però és una opció factible i versemblant).

Evidentment, si l'Europa es troba ara mateix en la situació classificatòria que té a la lliga, és pels propis mèrits i demèrits: si l'equip marqués la meitat d'ocasions que genera, seria campió fa 2 mesos; si no fos tan vulnerable quan t'ataquen amb les teves pròpies armes, Rafa Leva tindria assegurat el Zamora des del Nadal; si quan vas guanyant 0-1, et llencessis a fer el 0-2 i tanquessis el partit, no t'empatarien a última hora; i si la meva àvia tingués rodes, seria una bicicleta. Però el futbol és molt més fàcil a la teoria que a la pràctica, i també és cert que quan una competició és tan i tan igualada, els petits detalls són molt importants, i poden canviar radicalment el resultat d'un partit o d'un campionat. Aquest petit llistat aleatori que ara us presento, no té cap intenció de ser cap plor per justificar cap mal resultat esportiu, al més pur estil d'alguns diaris de tirada estatal; segur que molts altres equips podrien fer llistes similars, o fins i tot alguna altra dels errors arbitrals que hagin pogut afavorir l'Europa. Simplement, es tracta d'una sèrie d'episodis controvertits recents per intentar entendre i il·lustrar les raons que han generat aquest sentiment d'indignació que aflora ara mateix el vestidor gracienc, i que es va manifestar ahir en les paraules post-partit d'Ignacio Rosillo o Pedro Dólera. Perquè per molt temperamental que sigui el tècnic escapulat, la seva 'rajada' consensuada amb els jugadors després del derbi no és només producte de l'escalf del moment, sinó l'esclat d'una sensació que ja fa temps que fa xup-xup en silenci en el vestidor escapulat, i que s'ha accentuat en els darrers partits, coincidint amb el tram final i decisiu de la temporada:

FONT: La Xarxa 


EUROPA - MONTAÑESA

FOTO: Carles Garcia / Tercera.cat 

El derbi d'ahir va encendre la metxa: l'equip escapulat va reclamar possible fora de joc en el gol de Raul Rodríguez que va donar el triomf a la Monta al minut 86, i també 3 penals: un a Poves a la primera meitat, un de Pastells per traveta de Rubén a la segona meitat, i les clares mans d'Uri Escabrós que ell mateix hauria admès a posteriori, i que van evitar el gol de l'empat ja en temps afegit.

FONT: BTV Esports


SABADELL B - EUROPA

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Al minut 60 del partit del passat dimecres, amb l'Europa guanyant 0-1, l'àrbitre va castigar només amb targeta groga una clara agressió de Pol Roigé sobre Oriol Dot que fins i tot va fer saltar a un jugador tan tranquil com el lateral dret escapulat (situació similar a la que es va viure 3 dies abans a Peralada, amb una agressió de Jordi Cruz sobre Pastells). Ningú sabrà mai què hauria passat si el filial arlequinat s'hagués quedat amb 10, però al vestidor gracienc entenen que això va condicionar el partit i va facilitar la reacció sabadellenca. Els escapulats també van reclamar un penal a la segona meitat per unes mans clares i involuntàries d'un defensor local dins l'àrea.


EUROPA - RUBÍ

FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat 

Ara fa només 3 setmanes, el gallec Héctor Castiñeira va protagonitzar un d'aquells arbitratges d'irritació per gota malaia: la va encertar de ple en el penal del gol del triomf del Rubí (un dels equips que també ha denunciat greuges arbitrals aquesta temporada), però posteriorment va anular un gol a Poves per una falta realment dubtosa, i va anar encenent els ànims locals amb faltes i córners xiulats a l'inrevés que van treure de polleguera els jugadors escapulats. El mateix Pedro Dólera admetia en roda de premsa que els seus homes havien caigut en l'error de descentrar-se pels errors arbitrals, però ja va deixar entreveure el malestar del vestidor per aquest tema:

FONT: BTV Esports

El periodista rubinenc Jaime Blanco admetia els errors arbitrals en l'Europa-Rubí
(FONT: twitter Jaime Blanco)

Al marge d'aquests episodis a tall d'exemple que han passat en només 21 dies, l'equip escapulat també té clavats altres capítols 'estranys' de les darreres temporades, com els surrealistes arbitratges (amb una suspensió inclosa quan l'equip era líder; ho va deixar de ser just en aquella jornada que no va completar fins 2 mesos més tard) en els dos partits davant el Cerdanyola de la passada campanya (1ª volta / 2ª volta), o el partit a Terrassa en la penúltima jornada: l'Europa arribava com a líder i si guanyava es podia proclamar campió, en funció dels resultats dels rivals. Poc després d'encaixar a la primera meitat l'1-0 que acabaria sent definitiu, l'àrbitre es va menjar un penal indiscutible sobre Rovira que va passar just davant seu:

FONT: BTV Esports

Són només alguns exemples per intentar explicar les sensacions i la reacció ahir de tècnic i jugadors escapulats davant realitats difícils d'entendre. I insisteixo que no hi ha cap intenció de justificar res, perquè en futbol ficció, tots guanyaríem sempre tots els partits que juguem.


XIFRES COMPARATIVES

FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat 

Cada setmana repassem en aquest blog les estadístiques referides al primer equip de l'Europa en diversos aspectes del joc; pel que fa a xifres relacionades amb l'arbitratge, aquesta temporada destaca que l'Europa ja ha rebut tants penals en contra com la suma de les dues temporades anteriors, que en 30 partits ja havia patit més expulsions en contra que en les dues darreres campanyes, que va estar tota una volta sencera sense veure's afavorit per l'expulsió d'un rival, o que en la jornada 20 ja li havien xiulat més penals en contra que en tota la lliga anterior. En positiu, enguany li han xiulat ja més penals que en tot el campionat anterior (on només va gaudir de 3 penals a favor), la mitjana de targetes grogues rebudes s'ha reduït força, així com també com les que han vist els tècnics des de la banqueta (només 3 grogues entre Dólera i Contreras, que l'any passat havien estat castigat amb 4 expulsions). Aquestes són les xifres al respecte de les 3 darreres campanyes (la d'aquesta actualitzada a dia d'avui, després de 32 jornades):

2014-15 (32 partits): 89 grogues, 9 vermelles (cap dels tècnics) / 5 penals a favor / 6 en contra

2013-14 (38 partits): 130 grogues, 6 vermelles (+4 dels tècnics) / 3 penals a favor / 4 en contra

2012-13 (38 partits): 97 grogues, 8 vermelles (+ 1 dels tècnics) / 8 penals a favor / 2 en contra


CANO A RÀDIO GRÀCIA: "NO ÉS EL PRIMER COP QUE PASSA"

El capità de l'Europa, dimecres passat a Castellar
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

El capità de l'Europa Àlex Cano s'ha referit a Ràdio Gràcia a la polèmica arbitral. En una entrevista amb Aran Solé al '100% Europa', Cano ha confirmat que el vestidor va demanar-li al tècnic que denunciés públicament el sentiment col·lectiu de l'equip respecte als arbitratges des de ja fa temps. Amb tot, el capità escapulat també incideix que cal oblidar quan abans millor el partit de diumenge i centrar-se ja en l'importantíssima cita de dimecres a Ascó, clau per començar a tancar ja l'objectiu del play-off, i mantenir encara alguna opció de pujar posicions a la classificació:

FONT: Ràdio Gràcia

Per cert, que en el decurs d'aquest programa, el vicepresident de la Fundació Marc Maria Sanllehy ha explicat que el club treballa en recuperar una seu social de l'Europa dins de la Vila de Gràcia, per tal de guanyar visibilitat i presència entre els veïns.