divendres, 22 de març del 2013

Prèvia Figueres - Europa: A l'assalt del fortí de Vilatenim

Sense el lesionat Camacho, l'Europa dels rècords afronta una de les sortides més complicades (FOTO: UE Figueres)

16 mesos i 11 dies, i ja fa 27 partits de l'última derrota a Vilatenim; aquesta és la impressionant ratxa com a invicte a casa de la UE Figueres. Des d'aquell llunyà 13 de novembre de 2011, encara a 1ª catalana, en què el llavors líder Mollet va guanyar 2-3 a l'estadi figuerenc, ningú ha aconseguit endur-se els 3 punts de Vilatenim. Les xifres des de llavors del Figueres a camp propi: 20 victòries, 6 empats, 54 gols a favor i 18 en contra. Una espectacular estadística que es presenta com un altre gran repte per a l'Europa dels rècords, malgrat els mil i un contratemps en forma de baixes. Amb tot, els graciencs nomes han perdut 1 partit dels últims 19 (a St. Carles de la Ràpita, el 27 de gener), i són el millor visitant de la categoria (25 punts de 42 disputats, pels 25 de 45 del Cornellà). Es trencarà, doncs, una de les dues ratxes? O hi haurà empat i seguiran vives totes dues? Amb tot, i contràriament al que passa habitualment, els de Pedro Dólera jugaran diumenge a la tarda, i ja sabent què haurà fet l'Olot diumenge al migdia a Sant Boi. Avantatge o pressió afegida? Sincerament, mentre l'equip faci la seva feina i certifiqui quan abans millor els play-off, tant me fa...

Crònica a Mundo Deportivo de l'última derrota del Figueres a Vilatenim, el 13/11/2011

L'Europa arriba en bon moment a una de les visites més complicades a priori del que queda de lliga. Després de dues treballades victòries a Gavà i a casa contra el Cornellà, i ja només precedit de l'Olot a la classificació 3 punts per sobre, la confiança al grup és màxima. Això sí, s'haurà d'evitar que això es pugui convertir en eufòria o excés de confiança, per bé que la línia d'humilitat que manté el vestidor des de la 1ª jornada hauria de ser una garantia per que ningú abaixi la guàrdia. El conjunt escapulat continua depenent de sí mateix per ser campió 50 anys després, i això de per sí ja és prou alicient com per mantenir el nivell en les 10 darreres jornades del campionat.

L'equip tindrà unes quantes novetats respecte l'última jornada. No hi ha dubte que la més destacada (i la més negativa) és la baixa de Roberto Camacho, autor de 7 gols i un dels homes de més talent ofensiu, que s'estarà un mes i mig de baixa pel trencament a l'adductor que va patir contra el Cornellà. L'absència de Camacho s'afegeix a la dels també lesionats Cebri i Xavi León (que ja podria tornar a l'equip al pròxim partit a casa contra el Vilafranca). A més, Diego continua sent dubte per l'estrabada que el va deixar sense jugar contra el Cornellà. I per acabar-ho d'adobar, Guzmán va patir un fort cop al peu i també caldrà esperar fins a última hora per confirmar la seva presència o no a Vilatenim. Les bones notícies són el retorn dels sancionats Cano i Édgar, que permetran recuperar una defensa més 'normal' que la de la setmana passada. També Rovira s'ha recuperat del cop al genoll que va patir diumenge passat, i podria tornar a jugar en una posició més natural al camp.

EL RIVAL:
Guillem Cornellà torna després de sanció (FOTO: uefigueres.cat)

Tot un històric del futbol català, el Figueres va tornar enguany a 3ª divisió, després de ser campió de 1ª Catalana l'any passat. Han estat 3 ascensos consecutius des de tot l'afer 'Miapuesta'/Enric Flix, i ara els empordanesos no renuncien a buscar-ne un altre per tornar al futbol professional. En plena lluita per entrar al play-off en aquesta disputada 4ª plaça amb tants aspirants (ara és cinquè, 4 punts per darrere el Manlleu), l'equip del mític Arnau Sala s'aferra al seu gran rendiment a Vilatenim per lluitar fins al final per aquest fita: fins ara és el tercer millor local de la lliga (només per darrere Olot i Europa), amb 9 triomfs, 5 empats i, com olotins i graciencs, encara sense haver perdut a casa. Ara fa només dues setmanes, el líder Olot hi va caure derrotat per 2-1; i en aquesta lliga també han marxat de buit de la seva visita a Vilatenim equips de la zona mitja-alta com Pobla de Mafumet, Rapitenca, Rubí, Gavà o Terrassa (el Manlleu hi va empatar, i el Cornellà hi jugarà la penúltima jornada).

Tot i la joventut de molts dels seus jugadors, i la marxa a mitja temporada del seu golejador Marc Mas (autor de 12 dianes, i que va fitxar pel Sant Andreu), l'equip empordanès no ha baixat el seu rendiment: als últims 10 partits, només dues derrotes a Manlleu i Palamós. Amb l'absència del killer, els gols se'ls estan repartint entre Teixi (5 dianes), Pol Compte i l'experico Crous (4), o el reusenc Sergi Moreno (3). Altres homes destacats dels figuerencs: alguns internacionals amb la catalana amateur com els migcampistes Guillem Cornellà, Pedro i Marc Vilà o el defensa Busquets; defenses amb més veterania com Alforcea o Murga, o també algun que altre ex-escapulat, com Narcís Barrera. A més, des de fa dues setmanes ha tornat als terrenys de joc el ja retirat i secretari tècnic del club Jordi Cruz, autor del gol del triomf contra l'Olot. Amb tot, aquest retorn s'ha vist immers en certa pol.lèmica, perquè la setmana passada la Pobla de Mafumet va impugnar la seva presència, en considerar que té fitxa del filial i més de 23 anys. Els comitès hauran de decidir si es tracta d'alineació indeguda o no als pròxims dies...

El retornat Jordi Cruz, celebrant el gol del triomf contra l'Olot de fa 2 jornades (FOTO: UE Figueres)

...i precisament per aquest motiu, de moment el tècnic Arnau Sala reservarà la presència de Jordi Cruz; així, i en espera de que es resolgui el cas, de moment no jugaria contra l'Europa. També són baixa els lesionats Borja Garcia, Ricard Ferrer o Crous. En canvi, el Figueres recuperaria a David Busquets, que tot i trencar-se el nas ara fa uns dies, jugaria amb màscara, al més pur estil Xavi León. A més, el Figueres recupera 3 homes que no van jugar a La Pobla de Mafumet per sanció: Guillem Cornellà, el golejador Marc Teixidor i Iván Pulido.

Si vols conèixer una mica millor a aquest Figueres, aquí tens el partit que van jugar ara fa poc més d'un mes a Manlleu. És una retransmissió emesa a La Xarxa a través d'El 9 TV, amb la narració de Guillem Freixa i els comentaris tècnics de l'exentrenador del Terrassa Miquel Olmo:




FONT: La Xarxa (El 9 TV)

Per cert, la plantilla del Figueres s'ha apuntat a la moda dels vídeos amb ball 'Harlem Shake'. No hi ha paraules...

FONT: Youtube


A LA 1ª VOLTA:
L'Europa va aconseguir un treballat triomf per 1-0, amb un gran gol als instants finals d'Epitié que ficava l'equip a zona de play-off. Des d'aquella jornada 10, l'equip ja no ha tornat a sortir de les 4 places de privilegi...


FONT: BTV Esports



FONT: La Xarxa


PRECEDENTS:
Tot i que a nivell global, els precedents són lleugerament favorables a l'Europa, el cert és que les visites a Figueres no se'ns han donat massa bé històricament. L'última (i única) vegada que els escapulats van visitar Vilatenim en partit de lliga va ser a 2ª B, la temporada 94-95, amb derrota 2-0 i expulsió del llavors jugador 'Tintín' Márquez. L'última visita a 3ª va ser a l'antic Camp del carrer del Far, ara fa 30 anys, amb desfeta 4-2. L'última vegada que vam puntuar a terres empordaneses va ser el 8 de març de 1981, amb un empat a 1 amb gol de Paquito. I, atenció, l'última victòria a Figueres va ser fa... 43 anys!!: 25 de gener de 1970, 0-2, amb gols de Litri i Gil. Potser ja tocaria repetir...



FONT: CD oficial història i estadística CE Europa

Crònica a Mundo Deportivo de l'últim triomf de l'Europa a Figueres... fa 43 anys!!


SI VOLS ANAR A VILATENIM A ANIMAR L'EUROPA (Diumenge 16:30h):


ESTADI MUNIPAL DE VILATENIM, Avgda. Jocs Special Olympics s/n, Vilatenim (Figueres)


Mostra un mapa més gran
FONT: GoogleMaps


PARTITS JORNADA 29:
FONT: FCF.cat































VAMOS, ESCAPULADOS!!!



I per cert, recorda que FINS DISSABTE A LES 21h tens temps per fer la teva aposta i convertir-te en el #Pitoniso3div5!! Pronostica els 10 últims partits d'Europa, Olot i Cornellà per saber cóm acabarà la lliga a la zona alta, i GUANYA LA SAMARRETA D'UN DELS ASPIRANTS AL TÍTOL!! (tots els detalls, ben aviat al blog i twitter). Per participar, només t'has de descarregar gratuïtament aquest document d'Excel i enviar-me'l omplert a traperinho@gmail.com:


Normes, puntuacions i detalls del concurs, en aquest enllaç. Animeu-vos a participar, i dieu-li a la veïna del cinquè! Moltes gràcies als clubs implicats per la seva colaboració!