dissabte, 9 de març del 2013

Gavà, 1 - Europa 3; un triomf per somiar

 
L'Europa no guanyava a La Bòbila des del 2004 (FOTO: 'Vamos escapulados')

Pensava que la setmana passada seria clau per confirmar les opcions de l'Europa per lluitar pel títol de 3ª, i l'equip es va deixar 2 punts inesperats a casa. Però el futbol és tan i tan capritxós que, una setmana després, i en una jornada que es preveia menys propícia, l'equip de Pedro Dólera s'ha plantat a només 3 punts del líder Olot i a 1 d'un Cornellà que diumenge vinent visita el Nou Sardenya. Sona fort dir-ho, però tal i com apuntava avui l'Àngel Garreta a les xarxes socials, l'Europa depèn de sí mateix ara mateix per ser campió. No és qüestió de fer volar coloms, creure's millor que ningú, ni caure en eufòries, perquè potser ve el Cornellà diumenge vinent i ens fa baixar del núvol; però fa setmanes que ho defenso i ho torno a dir avui: Olot i Cornellà són dos equiparros, però no veig per què l'Europa hauria de tenir complexos respecte als seus rivals: millor visitant de la lliga i millor equip de la 2ª volta (en tots dos casos, empatat amb el Cornellà), i diumenge vinent farà 11 mesos menys 5 dies que l'equip no perd a casa. Vas guanyar l'Olot a casa, i a Cornellà vas perdre al temps afegit sent millor que el rival tot i jugar amb 10 des del minut 20. Si amb tot això no som capaços de creure en el potencial d'aquest equip (sempre que mantingui la bona línia de feina, humilitat i el punt de sort que cal en alguns moments), millor tanquem la paradeta i muntem un hort de tomàquets al Nou Sardenya...

Salutacions prèvies al partit (FOTO: 'Vamos escapulados')

Ahir l'equip va començar empanat. El Gavà em va agradar molt als primers 25 minuts, amb un joc de toc i pressió que va anular un Europa absolutament perdut en la gespa natural de La Bòbila. Això no es va traduir en cap allau d'ocasions de gol locals, però pràcticament a la primera que van tenir (al marge d'un xut molt innocent de Gerard Boira des de la frontal), van fer l'1-0: va ser al minut 14, en una centrada des de la banda esquerra en què Cano, ahir lateral esquerre, va fer un balanç defensiu ben propi de la seva habitual posició de central i va deixar sol a l'esquena al pitxitxi gavanenc David Jiménez, que la va creuar de meravella i va superar Rafa Leva. El gol va deixar tocadet als graciencs, i el Gavà va poder fer el 2-0 en una altra jugada de banda a banda que va acabar amb un xut d'Aitor Unzué que va acabar a córner. Quan gairebé arribàvem a la mitja hora de joc, l'Europa va mostrar les primeres gospires de reacció: va ser en només 3 minuts, amb un xut enverinat de Javi Lara que va fregar el pal; a la sortida del córner, rematada alta d'Alberto; dos minuts després, falta amb rosca de Javi Lara que passa fregant el pal esquerre; i un minut després, la més clara, amb un xut llunyà de Guzmán que Pacheco va enviar a córner amb una mà molt meritòria. Al minut 40, jugada clau, amb una segona targeta groga tan clara com innocent per a Aitor Unzué, que acabaria condemnant el seu equip a la part final del partit.

Amb superioritat numèrica, l'Europa va sortir amb més decisió a la 2ª part, tot i que amb un domini força estèril. Una impressionant rematada des del cercle central de Guzmán va estar a punt de convertir-se en el gol de la jornada, però Pacheco va enviar la vaselina a córner. Sense tenir cap ocasió clara de gol, el Gavà donava sensació de perill amb les ràpides contres d'un esmunyedís Quiles que va sortir de refresc. I també amb l'entrada d'homes ofensius com Óscar Muñoz i Delmàs en el lloc de jugadors de contenció com Iván Álvarez o Édgar, l'equip gracienc va fer el pas endavant per canviar el signe del partit. Al minut 73, jugada amb centrades i rebutjos de banda a banda a l'àrea del Gavà, i Diego la caça al pic esquerre de l'àrea per enviar-la creuada al fons de la xarxa i marcar el seu tercer gol de la temporada. En la següent jugada, Monfort va estar a punt de fer el segon del Gavà, en un xut fregant el pal esquerre. A 10 minuts del final, l'altra jugada clau, i la més pol.lèmica: centrada per la dreta de Rovira que toca en el braç de Joan Noguera, i l'àrbitre xiula penal, davant les protestes dels locals. En viu al camp, em va semblar que ens havien regalat el penal perquè el defensa tenia el braç enganxat i la pilota li colpejava de forma involuntària (i si has jugat a futbol saps que els futbolistes no es poden amputar el braç en una operació exprés); en veure-ho per BTV, tinc la sensació que el defensa treu el colze, talla la centrada, i el penal està ben xiulat. La veritat sobre la intenció o no de l'acció només la sabrà Noguera, però és d'aquelles jugades que veuríem 1000 vegades i cadascú diria una cosa diferent. I també us dic que si em xiulen un penal en contra així, suposo que també m'emprenyaria. Com que tenia dubtes al respecte de la norma, l'he buscat al web de la FCF, i per a mi la clau de tot està en la voluntarietat o no de l'acció. Això diu la norma:

FONT: FCF.CAT

I aquest és el matís que afegeix la circular del passat 8 d'agost per a aquesta temporada. Jo no sé vosaltres, però a mi aquesta circular, més que aclarir-me coses, encara em confon més, perquè fa la sensació que digui que, encara que no sigui voluntària, s'ha de xiular igual si talla la jugada, no? Serà que sóc periodista esportiu i no dono per a més...

FONT: FCF.CAT

L'encertés o no en aquesta acció, personalment l'actuació arbitral no em va agradar gens, amb una actitud tiquis-miquis i un ball de targetes (12) incomprensible per a un partit que no va ser gens dur. Dos dels damnificats, Cano i Édgar, van veure la cinquena targeta groga i es perdran el transcendental partit de diumenge al Nou Sardenya contra el Cornellà (per cert, el seu tècnic Jordi Roger va estar ahir a La Bòbila 'espiant' l'Europa). Sigui com sigui, Javi Lara va marcar el penal, anotant el seu cinquè gol en lliga i tercer des dels 11 metres. Els locals encara van treure un últim punt d'orgull, però amb el rival molt cansat i intentant salvar un punt, l'Europa va matar el partit amb una jugada de molta qualitat de Camacho, que ja porta 7 gols en lliga. Fins i tot, Óscar Muñoz va tenir la opció de fer l'1-4, però va rematar alt davant la sortida del porter.

Amb el triomf, l'Europa iguala la plusmarca de 16 victòries en lliga de l'era Dòlera, aconseguida la temporada 2010-2011. Amb una victòria més, superaria aquest marca i també la de punts, que en aquella mateixa temporada va ser de 58 (pels 56 actuals). Per cert, curiositat, enguany dues visites a camps de gespa natural, dos triomfs per 1-3: Palamós, i Gavà. Només en queda una d'aquestes característiques, a Olot, la penúltima jornada...


FONT: BTV Esports


FONT: Gavà TV







FONT: FCF.CAT


Zona Mixta:

Reaccions dels entrenador al web oficial del CE Europa

Després del partit, el tècnic de l'Europa Pedro Dólera valorava el triomf a LA XARXA (minut 35 del player):


També a vestidors, això és el que ens deia Diego, l'home que va iniciar la setena remuntada de la temporada (quarta completa, fins al triomf):


I aquesta tarda, al programa 'Històrics BCN' de 7 de Ràdio han parlat amb el també golejador ahir Javi Lara (des del minut 14 del player):



Així ho han vist:








Resultats jornada 27:


FONT: FCF.cat


------------------------------------------------------


Per cert, si teniu curiositat en sentir els comentaris d'Àlex Cano en la retransmissió del Júpiter - Rubí al programa 'En Joc' d'Óscar Herreros a LA XARXA, ho podeu fer en aquests enllaços: