divendres, 9 d’octubre del 2015

Prèvia Europa - Sant Andreu; feu-nos sentir orgullosos!

7 anys. El mateix temps que triga a finalitzar la mala sort quan trenques un mirall. O això diuen, vaja. Des de 2008, Europa i Sant Andreu no s'havien enfrontat en partit de lliga, i probablement per això el derbi de dissabte ha aixecat tanta expectació. Tret de precedents més recents al Torneig d'Històrics o en aquell partit de Copa Catalunya que també va servir com a trofeu Vila de Gràcia, el morbo del partit de la màxima rivalitat ha estat alimentant-se durant massa temps. Hi ha moltes ganes de derbi, per què negar-ho, i també de fer conya, i burxar i ser burxat pels amics i companys de feina que són seguidors del rival. Per tot això, i en un cap de setmana sense partits de lliga de Primera divisió, tot apunta a què dissabte el Nou Sardenya viurà una d'aquelles jornades de gran ambient a la graderia. L'Europa - Sant Andreu ha de ser una gran festa del futbol català, i així el volem veure i viure, amb els lògics nervis i passions que desperten aquests tipus de partits.

L'equip ha entrenat dur aquesta setmana per preparar el derbi
(FOTO: Fran Capell / CEEuropa.cat)

Tot i que dissabte passat contra el Sabadell B la victòria es va resistir, l'Europa arriba amb bones sensacions al derbi. L'equip suma 4 jornades invicte, ha sumat 8 dels últims 12 punts, i partit a partit continua incrementant la percepció d'evolució i millora en el joc i els automatismes del nou projecte encetat aquesta campanya. A més, suma 181 minuts sense encaixar cap gol, i ja és el segon conjunt que menys dianes rep a la lliga (només 5 en 7 partits). I també les prestacions ofensives estan sent bones, esdevenint el tercer equip més golejador del campionat, amb 12 dianes. Raons suficients com per confiar plenament en els homes d'Albert Poch en aquest partit de la màxima, en què els 3 punts permetrien continuar l'escalada cap a posicions capdavanteres, a més de suposar una bona injecció de moral. Al Nou Sardenya, el conjunt gracienc no perd un partit de lliga o play-off des del 19 d'abril, quan va caure 0-1 amb el Cerdanyola. Des de llavors, només el Cornellà en Copa Catalunya ha estat capaç d'assaltar l'estadi del carrer Camèlies. 

Javi Iglesias es perd el partit per sanció
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

De cara a aquest partit, Albert Poch no pot comptar amb Javi Iglesias, que complirà partit de sanció després de l'expulsió del passat dissabte contra el Sabadell B. Àlex Fernández ja s'ha recuperat de la lesió muscular que l'ha tingut de baixa els dos últims partits, però caldrà veure si els tècnics consideren oportú incloure'l a la convocatòria per a un partit de tanta exigència.

Els tècnics Albert Poch i Manolo Márquez es van trobar dijous al Nou Sardenya davant la premsa
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

Els dos clubs han treballat conjuntament les darreres setmanes per generar un clima d'esportivitat i respecte, dins de la rivalitat esportiva que ha de presidir un partit com aquest. Dijous al vespre, els dos entrenadors van protagonitzar una cordial trobada al Nou Sardenya, i van coincidir a assenyalar-lo com una gran festa del nostre futbol. La porra dels tècnics? Poch aposta pel 2-1, i Márquez per l'1-2.

FONT: 'Vamos, escapulados!'


EL RIVAL:

FOTO: twitter UE Sant Andreu

Després de 7 temporades a Segona B, enguany el Sant Andreu va patir el descens de categoria. Segurament per això, i tot i que molts el veuen com un dels favorits per lluitar pel títol i l'ascens, el conjunt quadribarrat ha començat la lliga amb una trajectòria un xic irregular, cosa prou lògica mentre acaba d'adaptar-se a la Tercera. Ara mateix, els homes de l'ex-escapulat Manolo Márquez ocupen la dotzena plaça amb 8 punts, 3 per sota de l'Europa, 6 per sota del play-off, i a 9 punts del líder Gavà. A més, acumulen 4 jornades sense guanyar, havent sumat 1 punt dels últims 12. És a dir, arriben encara amb més necessitat que els graciencs de sumar per no continuar perdent distància respecte a la zona alta. Una altra dada: el Sant Andreu acumula 15 partits consecutius sense guanyar a domicili en lliga, amb un total de 9 derrotes i 6 empats entre aquest inici de lliga a Tercera i el tram final de campionat a Segona B de la passada campanya: el darrer triomf dels quadribarrats a fora va ser el 22 de novembre de 2014, amb una victòria per 0-2 al camp del Saragossa B.

Kevin Gissi, amb 6 gols, co-pitxitxi de la lliga empatat amb Kuku
(FOTO: uesantandreu.cat)

El descens va comportar també molts canvis en la plantilla. De fet, només 4 jugadors continuen respecte l'any passat, Xavi Jiménez, Manu Viale, Llamas i Manu Martín. Amb l'arribada a la banqueta de Manolo Márquez, també han vingut un munt de jugadors nous i també d'altres que tornen al conjunt andreuenc, tots ells amb experiència contrastada: entre d'altres, Melo, Payán, Aumatell, Borges, Albert Yagüe, Pluvins, Jorge Muñoz, l'ex-escapulat Aitor Torres, o un dels noms destacats de la Tercera en l'inici de lliga: el davanter suïsso-argentí Kevin Gissi, que ja ha fet 6 gols en 7 jornades i és el pitxitxi del campionat juntament amb el futbolista del Júpiter Kuku

L'ex-escapulat Manolo Márquez dirigeix els quadribarrats
(FOTO: UE Sant Andreu)

De cara a aquest partit, el cos tècnic del Sant Andreu pot comptar amb tota la plantilla per primer cop en tota la temporada. 


PRECEDENTS:

FONT: Futbolme.com

Europa i Sant Andreu s'han enfrontat 71 cops en partit oficial, el que converteix els quadribarrats en el sisè rival amb qui més vegades s'ha vist les cares el conjunt escapulat. El balanç global és favorable a l'equip de la Vila de Gràcia, amb 30 victòries, 17 empats i 24 derrotes, 101 gols marcats i 98 de rebuts. A Tercera, tots dos equips s'han enfrontat en 42 ocasions, i també aquí el balanç és per als de la Vila de Gràcia, que han guanyat 19 cops, amb 9 empats i 14 desfetes, amb 57 gols a favor i 50 en contra.

Un Europa - Sant Andreu de la temporada 62-63 al Sardenya
(FONT: arxiu Ramon Vergés)

Als últims anys, però, han estat els andreuencs qui han aconseguit resultats més favorables. De fet, i tret del triomf a la final dels Històrics 2010, i en aquelles 3 úniques edicions de la Copa Barcelona (2004, 2005 i 2006), el cert és que l'Europa fa 14 anys que no derrota el seu rival en partit oficial. Concretament, des del triomf per 1-2 en aquella penúltima jornada de la lliga 2000-01 que va servir per assegurar-se el play-off d'ascens, el 6 de maig de 2001.


6 de maig de 2001, el darrer triomf en lliga contra el Sant Andreu
(FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo)

Al Nou Sardenya, escapulats i quadribarrats no s'enfronten des del 15 d'agost de 2011, en aquell partit que va servir, alhora, com a 2ª ronda de Copa Catalunya i com a Trofeu Vila de Gràcia. Un enfrontament que va acabar amb empat 1-1, i es va acabar decantant per als andreuencs a la tanda de penals.

L'ara andreuenc Aitor Torres, defensant la samarreta de l'Europa en el derbi de 2011
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

Si voleu més dades i fotografies històriques de precedents entre Europa i Sant Andreu, el web oficial escapulat en va citar en aquest article.


ESTADI:

NOU SARDENYA (Camèlies 42 - Vila de Gràcia)
Dissabte 10 octubre, 19h

10 euros General.
5 euros pensionistes (+65 anys) i socis UE Sant Andreu anticipada*(fins divendres).
Gratis socis CE Europa, jugadors futbol base, familiars, i menors 14 anys. 


FOTO: 'Vamos, escapulados!'


FONT: Google Maps


Previsió del temps per a dissabte
(FONT: meteosat.com)

Per motius de seguretat, l'afició del Sant Andreu estarà ubicada al gol del carrer Sardenya, de manera que club i Mossos d'Esquadra han dissenyat un pla d'accés a l'estadi, tal i com explica amb detall el web oficial de l'Europa.

FONT: CEEuropa.cat

La Penya Eskapulats convoca l'afició de l'Europa en 2 punts per començar a viure el partit hores abans: a les 16h a Plaça Raspall per pujar junts fins al Nou Sardenya, o bé a partir de les 16:30h a la cantonada de Camèlies amb Secretari Coloma. Després del partit també hi haurà un concert al Casal Popular 3 Lliris:

FONT: Penya Eskapulats

Durant la setmana ja hem anat explicant el protagonisme mediàtic del derbi en diferents mitjans de comunicació; aquest divendres L'Independent de Gràcia també n'ha informat en el número d'aquesta setmana, amb un editorial, un article d'opinió de l'ex-capità Àlex Delmàs, i la peça d'obertura de la secció d'esports. També a 'Tercera.cat' l'Europa-Sant Andreu és el partit destacat de la jornada.

El partit també podrà ser seguit per streaming a través del web de BTV, i per ràdio a Barcelona FM, al 91.0 de la FM a Barcelona, o també per internet. Tots els que sereu lluny del Nou Sardenya i no podreu veure el derbi en persona, segurament us sentireu força identificats amb l'article setmanal de Carles Garcia al web oficial del club.

FONT: twitter CE Europa


JORNADA 8:

FONT: FCF.cat

El partit televisat per La Xarxa a 'Futbol En Joc' d'aquest cap de setmana serà el Granollers - Ascó, diumenge a partir de les 12:25h; precisament, l'anàlisi tècnica del partit la farà el tècnic del Sant Andreu Manolo Márquez.

FONT: La Xarxa


AGENDA PARTITS CE EUROPA:

FONT: CEEuropa.cat