dimarts, 2 d’abril del 2013

Sabies que...? L'Europa dels rècords és a només 11 punts del millor de la història

L'Europa 2012-2013 pot pulveritzar diversos rècords històrics (FOTO: Àngel Garreta /REM Images)

El tram final de la temporada 2012-2013 es presenta apassionant per a l'Europa de Pedro Dólera per molts motius. Els més obvis, ja els sabem sobradament: en només dues jornades, al Nou Sardenya contra el Manlleu, podria quedar certificat matemàticament el play-off; en les pròximes 8 setmanes sabrem si l'equip pot ser campió de 3ª, 50 anys després; i al juny patirem com el que més desitjant un històric ascens a 2ª B. Però a banda de totes aquestes fites esportives, la història amaga altres objectius per confirmar l'etiqueta que des de 'Vamos, escapulados!' li vam atorgar a aquest equip i que alguns consideraven exagerada: i és que, segons l'estudi fet per aquest blog a partir del CD oficial d'història i estadística del club, "l'Europa dels rècords" ho pot ser amb tot el dret i arguments històrics...

El mític Europa de Moratalla del 97 té el rècord de punts escapulat, amb 74 (FOTO: CEEuropa.cat)


I és que, si l'equip ja va signar la millor 1ª volta de la història amb 39 punts, ara és a només 11 punts d'igualar la millor puntuació de la història del club: els 74 punts aconseguits la lliga 1996-1997 amb Pep Moratalla a la banqueta. Es tracta del mític equip que va guanyar la 1ª de les dues Copes Catalunya consecutives contra el Barça, i que va ser quart a la lliga. L'actual Europa de Dólera ja és el cinquè millor de la història en aquest capítol, i té a l'abast convertir-se en el nº 1:

FONT: 'Vamos, escapulados!'
 (a partir del CD oficial d'història i estadística del CE Europa)

Cal fer un petit matís en aquest apartat: i és que, les temporades 56-57 (amb Pere Solé i Benito García a la banqueta) i 57-58 (amb Benito García, Julián Arcas i Marcel Domingo) l'equip va sumar 56 i 57 punts respectivament, però la victòria encara valia només 2 punts. Amb l'actual puntuació, s'haurien sumat 79 i 82 punts respectivament. Però també cal apuntar que en aquelles lligues, l'Europa va jugar 46 i 42 partits. La fòrmula més exacta, doncs, per comparar el rendiment de punts seria la mitjana de punts per partit, on l'actual Europa supera a aquells dos: 1'71 punts per partit la temporada 56-57, 1'95 la 57-58, pels 2'1 punts per partit que suma l'actual. L'Europa de Moratalla va fer una mitjana d'1'85 punts per partit, i per tant, ara mateix l'Europa de Dólera seria el millor de la història en aquest aspecte.

L'Europa 57-58 té el rècord de victòries (25) i de gols marcats (105) (FOTO: Mundo Deportivo)

On no li quedaria marge d'error a l'actual Europa és en el rècord absolut de victòries del club; i és que hauria de guanyar els 8 partits que queden per superar els 25 triomfs de la temporada 57-58 (en què, com dèiem, es jugaven 42 partits. La mitjana és de 0'59, gairebé calcada a la de 0'60 actual, amb 18 triomfs en 30 partits disputats fins ara). Això sí, en lliga de 38 partits com ara, el rècord és de 21 victòries la temporada 76-77 (a Regional Preferent); una plusmarca que queda perfectament a l'abast...

FONT: 'Vamos, escapulados!'
 (a partir del CD oficial d'història i estadística del CE Europa)


Com a curiositat, l'equip també podria superar el rècord d'empats en un campionat: fins ara porta 9, i la plusmarca del club està en els 15 de la temporada 2009-2010, la primera de Pedro Dólera a la banqueta. Això sí, el que de ben segur que no caurà aquesta temporada és el rècord de gols marcats. No només perquè el vigent Europa no sigui especialment golejador (només 41 dianes fins ara), sinó també perquè la plusmarca del club en aquest aspecte és estratosfèrica: els 105 gols marcats també per aquell equip de la temporada 1957-1958.

L'Europa campió al 1963 té el rècord de menys derrotes (3) i menys gols encaixats (21) (FOTO: Mundo Deportivo)

I si l'actual Europa s'està caracteritzant per alguna cosa és per la seva solidesa defensiva: amb només 17 gols encaixats, és el millor de la lliga empatat amb l'Olot (0'56 gols rebuts per partit). I tot i que no serà fàcil, la porteria que defensen Rafa Leva i Eloi Mir pot passar a la història com la millor dels 106 anys de vida del club. La millor fins ara, amb 21 gols rebuts en 30 partits (0'7 per partit), és la de la temporada 62-63, en aquell mític equip entrenat per Josep Núñez que va guanyar l'última lliga de 3ª ara fa 50 anys, assolint l'ascens a 2ª divisió.

FONT: 'Vamos, escapulados!'
 (a partir del CD oficial d'història i estadística del CE Europa)


A més, aquell equip també té el rècord de menys partits perduts: 3 en 30 jornades, que són exactament les mateixes xifres que té ara mateix l'equip gracienc en la lliga 2012-2013. Aguantaran invictes els de Pedro Dólera en els 8 darrers partits de campionat...? 

FONT: 'Vamos, escapulados!'
 (a partir del CD oficial d'història i estadística del CE Europa)


Sigui com sigui, a l'"Europa del rècords" no li faltaran alicients per aspirar a convertir-se en el millor equip de la història del club gracienc...


FOTO: CEEuropa.cat / David Grau


*Per cert, a les dues darreres setmanes hi ha hagut protagonisme escapulat a la secció d'en Roger Sánchez a Golcat.com 'Les 10 vides de la Tercera': la setmana passada, amb el capi Àlex Delmàs; i aquesta, amb el killer Óscar Muñoz.