divendres, 26 d’abril del 2013

Prèvia Europa - Palamós: el dia que feia 12 anys que esperàvem

El 6 de maig de 2001, els gols d'Albert Serrano i Borja certificaven una històrica victòria al camp del Sant Andreu que classificava l'Europa per a la lligueta d'ascens a 2ªB. Gairebé 12 anys després, aquest diumenge el club escapulat pot tornar a garantir-se la presència al play-off per pujar a la divisió de bronze del futbol estatal, davant un altre històric de casa nostra: ni més ni menys que el degà del futbol català, el Palamós. N'hi ha prou amb empatar, o fins i tot perdent i que el Figueres no guanyi al camp de la Grama (juga un quart d'hora abans que l'Europa). Motius de sobra com per que el Nou Sardenya es vesteixi de gal·la i compleixi, més que mai, el tòpic del jugador nº 12. I és que a ningú se li escapa també que, amb un triomf, l'Europa se situaria provisionalment líder i posaria pressió a l'Olot, que juga a casa davant el Vic a les 5 de la tarda.

L'Europa torna al Nou Sardenya ja recuperat de la primera derrota a casa en un any, ara fa 2 jornades contra el Manlleu. El contundent 0-3 a Castelldefels (per resultat i per sensacions), referma la línia d'un equip que sembla arribar en un gran moment de forma al tram decisiu del campionat: millor equip de 2013 (empatat amb Cornellà), de la 2ª volta (empatat amb Terrassa), millor visitant de la lliga, i equip menys golejat, havent acumulat només 2 derrotes i 52 punts en els últims 24 partits (per 46 punts i 6 derrotes l'Olot, i 41 punts i 5 derrotes el Cornellà). A més, amb un triomf l'Europa de Pedro Dólera arribaria ja a les 20 victòries en aquesta lliga, una xifra que només s'ha assolit 9 vegades en tota la història del club en totes les categories. I cal recordar que el rècord històric dels 74 punts es troba a només 7 punts, quan en queden 15 en joc. Calen més al·licients?

Guzmán queda fora per sanció; Mañosa torna després de complir-la (FOTO: 'Vamos, escapulados!')

De cara a aquest partit, Dólera continua tenint les baixes per lesió de Cebri i Camacho (veurem si pot arribar per al partit de l'Olot o no). També cau de la llista Guzmán, que va veure la cinquena targeta groga diumenge passat a Castelldefels. En canvi, torna Mañosa després de complir sanció.

EL RIVAL:
Javi Revert, tercer al pitxitxi amb 18 gols!! (FOTO: El Punt Avui)

El Palamós està passant una campanya complicada, però com ja passava la setmana passada davant el Castelldefels, el rival de l'Europa arriba en el seu millor moment de la temporada: amb 3 triomfs als últims 4 partits i només 1 derrota als últims 8, els palamosins han deixat enrere la zona de descens i ara són setzens, amb 6 punts de marge. I poca broma amb les dues últimes victòries: la setmana passada li van fer un 3-0 a la Pobla de Mafumet, i fa dues jornades... un 2-5 a l'Olot, acabant amb les 16 victòries en 16 partits del garrotxins a casa seva!!! Símptomes evidents de recuperació d'una plantilla amb més potencial del que semblaven indicar fins ara el seu rendiment i classificació.

Curiosament, el Palamós està sent millor fora que a casa, on no va aconseguir guanyar fins a la jornada 20 (2-1 contra la Grama, el 20 de gener). En total, 3 victòries i només 15 punts de 51 com a local, pels 5 triomfs i 19 punts de 48 com a visitant (6è millor equip a domicili de la lliga). Poca broma, perquè dels 6 primers classificats, només el Figueres ha estat capaç de guanyar al Palamós a camp propi (3-1): i és que el degà va guanyar 2-5 a Olot, i va empatar a Cornellà (1-1), Manlleu (0-0) i Terrassa (1-1). I de fet, ja fa 5 partits (més de 2 mesos) que no perd a fora, quan va caure 2-0 a Vilafranca el 24 de febrer.

La plantilla del Palamós és una barreja de veterania i joventut. Entre els jugadors amb més experiència, el porter Bayona, i 4 homes més que es van incorporar a mitja temporada: el defensa navarrès David Malo, migcampistes com Raul Calvo o un ex-primera divisió com Iván Díaz, o un davanter com l'andalús Biri (que ens va fer el gol de l'anada). Al seu voltant, altres futbolistes més joves, com el també porter Martí Bartrina (que li ha tret la titularitat a Bayona), defenses com Cano, Subi o Chicho, migcampistes com Venzal o Marc Vila, i homes més ofensius com Jaume Durán, Joan Pons o el pitxitxi de l'equip Javi Revert: amb 18 dianes, es troba a només 3 del pitxitxi de la lliga Carlos Martínez i a 2 del golejador del Cornellà Enric Gallego (xifres més meritòries encara estant a un equip de la zona baixa). Sense anar més lluny, fa dues setmanes va fer un hat-trick a Olot, de manera que la defensa escapulada farà bé de lligar-lo en curt.

De cara a aquest partit, el tècnic Edu Vílchez té tots els seus homes disponibles, sense sancionats ni lesionats. Això sí, cal dir que David Batanero va causar baixa ara fa uns dies per tornar al Sallent, equip de la seva localitat natal, que juga a 2ª Catalana. 

Si voleu conìxer una mica més al Palamós, us deixo el partit que van jugar ara fa un mes i mig a Manlleu, emès per La Xarxa a través d'El 9 TV, amb la narració de Guillem Freixa i Laia Miralpeix (com que aquest partit ja l'havia posat fa poc per veure al Manlleu, us deixo també el partit del Palamós al camp de la Rapitenca):

FONT: La Xarxa

A LA 1ª VOLTA:
En un del millors partits com a visitant aquesta temporada, l'Europa va remuntar un gol advers i va aconseguir un meritori i prestigiós triomf per 1-3 a Palamós. Va ser el dia del debut amb doblet inclòs d'Óscar Muñoz:

FONT: BTV Esports

PRECEDENTS:
Així com l'Europa no ha perdut en les seves 4 últimes visites a Palamós, els gironins ens tenen bastant presa la mesura al Nou Sardenya: ens han guanyat 4 dels últims 5 partits a Gràcia, i només els hem pogut derrotar una vegada en els darrers 7 enfrontaments a casa. Això sí, va ser en l'última visita, i amb un contundent 3-0, amb gols de Delmàs, Remo i Guzmán:

FONT: futbolme.com


FONT: Mundo Deportivo


A nivell global, les xifres són molt igualades, amb 2 victòries més de l'Europa en totes les categories, però amb un triomf més del Degà en els partits a 3ª (recordeu que cal afegir la victòria del partit d'anada):

FONT: CD oficial Història i Estadística CE Europa


PARTITS JORNADA 34:


FONT: FCF.cat



Com a curiositat, coincidint amb la visita del Palamós (terra de gambes), el club ha informat que els socis que s'apropin diumenge al bar del Nou Sardenya podran gaudir d'una degustació de gambes i cervesa...


VAMOS, ESCAPULADOS!



*La foto de portada d'aquesta prèvia és una captura del Mundo Deportivo del 7 de maig de 2001