dimarts, 30 d’abril del 2013

Prèvia Balaguer - Europa; segon objectiu, el títol

Gairebé sense temps per gaudir la històrica classificació per al play-off d'ascens a 2ªB, toca tornar a pensar en la lliga. En una atípica setmana de 3 partits, l'Europa afronta la visita al camp del cuer amb l'objectiu de sumar 3 punts que mantinguin viva la que podria ser la segona gran fita de la temporada: ser campió de lliga. Fa 50 anys que l'Europa no guanya el campionat de 3ª, i 36 des de l'últim títol de lliga, que va ser el de Regional Preferent de la temporada '76-'77. Ara ubicats en la 3ª plaça, 1 punt per sota del Cornellà i a 4 del líder Olot, és indubtable que l'objectiu no serà gens fàcil, amb només 4 jornades en joc. Però del que no tinc cap mena de dubte és que aquest equip es deixarà la pell per posar-li les coses molt i molt difícils als seus rivals. L'al·licient del rècord de punts en tota la història de l'Europa (74) continua també ben present; i és que, sumant-ne 7 dels 12 que queden, l'equip passaria a la història escapulada amb lletres d'or. Guanyant dimecres, els de Pedro Dólera es convertirien ja en el segon millor equip de la història escapulada en quant a punts sumats, superant els 70 de l'Europa de la temporada '95-'96, amb Pep Moratalla a la banqueta (l'any següent, aquell mateix equip se superaria i establiria els 74 que marquen el rècord vigent).

Amb el play-off garantit, ara volem la lliga! (FOTO: CEEuropa.cat / Àngel Garreta)

Un cop assolit el play-off, és moment per jugar sense pressions ni angoixes, gaudir del futbol, mantenir el to competitiu per arribar a les promocions al màxim nivell, i fer net de targetes pensant en la visita a Olot de la penúltima jornada. En cap cas, però, això ha de significar relaxar-se ni perdre pistonada en la lluita pel títol. Com cantava l'afició diumenge al Nou Sardenya, "volem la lliga!" com a cirereta al pastís. En cap cas serà una exigència, però sí un desig per pujar nota i convertir una temporada magnífica en una de llegendària. I sabent sobradament que els rivals mosseguen cada cop més a aquestes alçades de temporada (5 punts sumats dels últims 12), és moment de rematar la feina i esperar què fan Olot i Cornellà en aquesta recta final d'una lliga increïblement disputada.

Camacho rep l'alta mèdica en el tram decisiu de la temporada (FOTO: CEEuropa.cat)

La gran notícia al vestidor escapulat és que Roberto Camacho ja té l'alta mèdica. Tal i com van diagnosticar els metges, han passat 6 setmanes des que es va lesionar davant el Cornellà, i ara caldrà veure si els tècnics el fan entrar ja a la llista i li donen minuts, o si haurem d'esperar a diumenge contra el Vic per tornar a gaudir del seu talent sobre la gespa. Tenint en compte que Guzmán també torna després de sanció, Pedro Dólera podrà comptar amb tota la plantilla amb l'única excepció de Cebri per jugar a Balaguer. Un factor important, tenint en compte que, amb 3 partits en 7 dies, els tècnics hauran de fer rotacions per evitar riscos de lesions i fatigues musculars. 


EL RIVAL:
Adrià De Mesa ja va fer un doblet al Nou Sardenya (FOTO: El Punt Avui)

El Balaguer arriba tocat de mort al partit de dimecres. Cuer a 10 punts de la salvació (quan només en queden 12 en joc), és pràcticament equip de 1ª Catalana. De fet, un triomf escapulat dimecres confirmaria matemàticament aquest descens. Ha estat una temporada molt complicada per a un Balaguer que va semblar ressucitar a principis d'aquest 2013, però que s'ha enfonsat definitivament a les últimes setmanes: 5 derrotes consecutives, i un únic triomf en les últimes 12 jornades, són un llast massa gran per a un equip que també ha estat de pega, amb lesions d'homes importants com el porter Jaume Nogués, o la marxa de diversos jugadors a mitja temporada, com ara el defensa del Badalona Jerson. Només 4 triomfs en tota la lliga, 3 victòries en 17 partits a casa, equip més golejat amb 55 dianes en contra... xifres que fan gairebé inevitable el pitjor dels destins esportius, com és un descens.

Amb tot, caldrà no refiar-se en absolut d'un equip que jugarà gairebé ja sense pressió, i que ja va complicar-li molt la vida a l'Europa en el partit del Nou Sardenya. El bigolejador aquell dia Adrià De Mesa és el pitxitxi balaguerí, amb 10 dianes. Però en aquesta faceta també cal tenir en compte a un davanter corpulent i molt experimentat com Ibán Parra (8 gols) o al migcampista Sergi Galcerán (7 gols). Precisament Galcerán podria tornar a l'equip, després de superar molèsties físiques. En canvi, el tècnic Juanjo Tenorio tindrà les baixes de l'espluguenc Johny, el barceloní Usall, i del porter de La Panadella Jaume Nogués, lesionat a un dit de la mà esquerra pel que resta de temporada.


A LA 1ª VOLTA:
El Balaguer va donar un bon ensurt a un Europa que es va avançar al primer minut en el debut a casa d'Óscar Muñoz: un doblet d'Adrià De Mesa capgirava el marcador abans d'arribar al minut 15, i fins a la 2ª part els escapulats no van culminar la remuntada definitiva, amb gols de Guzmán i Epitié:

FONT: BTV Esports (Roger Matamoros)


PRECEDENTS:
Històricament, Balaguer no és bona plaça per a l'Europa, que només ha estat capaç de guanyar en 4 de les seves 22 visites a 3ª divisió. De fet, ja fa 10 anys de l'últim triomf en lliga a la capital de la Noguera:


FONT: Futbolme.com


Mascarell va donar l'últim triomf a Balaguer, l'1 de desembre de 2002 (FONT: Mundo Deportivo)


A nivell d'estadístiques globals a casa i a fora en totes les categories, les xifres entre Europa i Balaguer són lleugerament favorables als escapulats, que han guanyat 22 dels 51 enfrontaments:


FONT: CD oficial Història i Estadística CE Europa


SI VOLS ANAR A BALAGUER A ANIMAR L'EUROPA (Dimecres 12h):

FOTO: P.E. Caliu Gracienc

ESTADI MUNICIPAL DE BALAGUER, c/ Urgell 103

FONT: Google Maps


Des de Balaguer em confirmen que les entrades per al partit de l'Europa costaran 10 euros.

Per cert, l'Europa ha anunciat que les entrades per als 2 últims partits de lliga al Nou Sardenya (diumenge contra el Vic, i el 19 de maig davant la Pobla de Mafumet) costaran només 6 euros, i no pas els 10 habituals. A més, també hi la possibilitats d'aconseguir descomptes del 50%, i que et surtin a 3 euros el partit. Tots els detalls, al web oficial del club.

D'altra banda, i com vau poder veure si vau estar diumenge al Nou Sardenya, les penyes de l'Europa estan començant a organitzar autocars per donar suport a l'equip a Olot (si no hi ha cap canvi estrany d'última hora, el partit es jugaria diumenge 12 de maig a les 17h.); no cal recordar que aquest partit de la penúltima jornada pot ser decisiu per decantar el títol de lliga, i és per això que l'equip necessitarà el màxim suport possible per contrarrestar a una afició local que acostuma a ser molt fidel amb l'equip olotí. Si esteu interessats en algun d'aquests viatges, us deixo fotos amb telèfons per apuntar-se al desplaçament a Olot:





PARTITS JORNADA 35:


FOTO: FCF.cat


VAMOS, ESCAPULADOS!!!


*La foto de portada d'aquest article és de la P.E. Caliu Gracienc