dilluns, 10 de febrer del 2014

Sabies que...? Avui fa 85 anys del debut de l'Europa a 1ª Divisió

10 de febrer de 1929: estrena de la lliga de 1ª Divisió, amb dura derrota escapulada
(FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo)

Tal dia com avui de fa 85 anys, un diumenge de Carnestoltes, va començar la lliga de Primera Divisió. I un dels 4 partits inaugurals d'aquell diumenge va representar també el debut de l'Europa a la màxima categoria del futbol estatal, en la que s'hi va estar 3 temporades. Va ser, ni més ni menys, que a Chamartín, davant del Reial Madrid. I el cert és que no va ser la millor de les estrenes, ja que tot i el domini gracienc durant la primera meitat que expliquen les cròniques de l'època, els blancs van acabar golejant per 5-0. L'equip escapulat, que era vigent subcampió de Catalunya, va presentar el següent onze:

FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo

I, per cert, el cronista de Mundo Deportivo aquell dia, A. Díez De Las Heras, no es va guanyar la vida com a vident, en fer la següent afirmació a la seva peça:

FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo

I és que, per molt que ho dubtés el cronista, 3 mesos i mig després, el 28 d'abril de 1929, l'Europa es va prendre la revenja i li va tornar la 'maneta' al llavors subcampió d'Espanya. Tal i com vam explicar en el seu dia en aquest blog, va ser a l'estadi de Les Corts, davant 30.000 espectadors (molts d'ells culers, tot sigui dit), quan l'Europa li va clavar un 5-2 al Madrid, amb hat trick de Carlos Bestit i doblet de Manel Cros.

Bestit, fent-li un dels 5 gols de l'Europa al Madrid... a l'estadi de Les Corts! (FOTO: Hemeroteca Mundo Deportivo)