divendres, 19 de desembre del 2014

Prèvia Europa - Martinenc; torna el derbi dels 1'2 km!

21 anys menys 19 dies. Aquest és el temps que ha passat des del darrer derbi de lliga entre Europa i Martinenc. Dues dècades en què tots dos equips han viscut 1.000 històries en diferents categories, abans de tornar a creuar el seus camins, aquest pròxim diumenge. La realitat actual també situa els de Gràcia i els del Guinardó en dues lluites oposades en el present campionat, però ja sabem que això no val per a res en aquest tipus de partits. Per molt tòpic que soni, en un derbi la classificació és molt relativa, i de ben segur que al Nou Sardenya l'Europa es trobarà un rival que li posarà les coses molt difícils. Per tant, màxima concentració per acabar el 2014 tal i com va començar: amb un triomf que permeti afrontar l'aturada nadalenca amb tranquil·litat i, per què no, fins i tot amb la opció de tornar a zona de play-off, en funció del que facin Terrassa, Masnou i Ascó en els seus respectius partits.

1.200 metres, 3 minuts en cotxe, 15 caminant o 1 parada de metro, distància entre els camps d'Europa i Martinenc
(FONT: Google Maps)

L'Europa arriba al derbi amb energies renovades, després del magnífic triomf a Manlleu en un dels millors partits de la temporada. Ara l'assignatura pendent és donar-li continuïtat a la victòria i al joc assolits a terres osonenques, i trobar d'una vegada per totes la regularitat que està faltant aquesta temporada. Un triomf suposaria haver sumat 10 de 12 punts després de la derrota a casa amb l'Ascó, i confirmaria la capacitat de reacció i la línia ascendent que tots els socis i aficionats escapulats esperen amb candeletes. La setmana, a més, ha deixat una altra bona notícia des del punt de vista classificatori, i és que el Rubí va empatar el partit pendent al camp del Santfeliuenc, de manera que el lideratge queda definitivament a 5 punts (ara és per a la Pobla de Mafumet), ja amb tots els equips havent jugat tots els partits. A punt d'arribar a l'equador del campionat, és l'hora de començar la operació remuntada sense deixar escapar més punts pels propis errors.

El pitxiti escapulat Javi Sánchez torna a mirar les porteries rivals amb el 'fusell' carregat
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

Curiosament, aquest serà ja el sisè derbi barceloní que jugui l'Europa en els 26 partits que haurà disputat des que va començar la campanya 2014-2015: va debutar amb un triomf 1-0 contra l'Espanyol B en Copa Catalunya; va empatar 0-0 amb el Sant Andreu i va guanyar 1-0 al Sants en el Torneig d'Històrics; va caure derrotat per 2-1 al camp de la Montañesa en lliga; va passar per sobre del Barça B amb un contundent 3-0 en Copa Catalunya; i confiem que diumenge pugui sumar un nou triomf contra el Martinenc.

De cara a aquest partit, Pedro Dólera continua sense poder comptar amb els lesionats Víctor Durán i Sergi Pastells. L'equip no té sancionats aquesta setmana, però sí un reguitzell de jugadors apercebuts, i que es perdrien l'últim partit de la 1ª volta i primer de 2015, diumenge 11 de gener a Vilassar de Mar: són Cano, Oriol Dot, Javi Lara, Padilla i Alberto.

Aquestes són les valoracions prèvies de Pedro Dólera al web oficial de l'Europa.

L'Esportiu d'aquest divendres ha reunit als dos tècnics
(FONT: L'Esportiu)



EL RIVAL:

L'onze del Martinenc de diumenge passat davant el Rubí
(FOTO: Dani Falcón / FCMartinenc.cat)

Després de 19 anys d'absència, el Martinenc ha tornat enguany a Tercera divisió. Un club històric (105 anys de vida), que aquesta temporada vol lluitar per consolidar-se a la categoria. De moment, els del Guinardó ocupen la penúltima plaça amb 16 punts, a 2 de la salvació. Un rival, per tant, molt necessitat, i que diumenge vindrà al Nou Sardenya a mossegar. Ja la setmana passada va ser capaç d'empatar 2-2 amb el que era líder fins aleshores, el Rubí, posant fi a una ratxa de 4 derrotes consecutives. De fet, l'equip de Manel Moya havia començat prou bé la temporada, però a les 10 darreres jornades només ha guanyat 1 partit i ha sumat 4 punts dels últims 30, fet que ha provocat que caigués a la zona de descens. Els 'Diables vermells' estan tenint força problemes per puntuar a domicili: només han pogut guanyar 1 partit de visitant (a Sabadell per 2-4), i han sumat 4 punts de 24 lluny el Guinardó. A més, són l'equip més golejat del campionat, amb 35 gols rebuts fins ara.


L'exescapulat Elhadji, pitxitxi del Martinenc amb 8 gols
(FOTO: Dani Falcón / FCMartinenc.cat)

El retorn a Tercera va anar acompanyat d'una renovació de l'equip, buscant una plantilla de garanties per afrontar la nova categoria. Homes com el porter Pacheco (Gavà), Eric López (Prat), Xavi Roselló (Castelldefels) o el sempre perillós Velillas (l'any passat ja va fer una exhibició amb el Cerdanyola en el partit al Nou Sardenya) s'han afegit a jugadors que van aconseguir l'ascens, com el porter Carulla, Sergi Alburquerque, l'esquerra exquisita de Dani Acosta, o els golejadors Juanlu i l'ex-escapulat Elhadji Bandeh, pitxitxi del Martinenc amb 8 gols ja (tots de jugada). No cal dir que caldrà estar també molt atents als seus potentíssims serveis de banda, un arma molt perillosa del davanter mataroní. Podeu llegir en aquest enllaç l'entrevista que manteníem amb ell aquesta setmana.

Entrenador, altes, baixes i jugadors que continuen del Martinenc
(FONT: Futbolcatalunya.com)

De cara a aquest partit, Manel Moya no pot comptar amb el sancionat Pitu, ni tampoc amb 3 lesionats: Fortià, que es recupera d'una operació al menisc, David Massegú, a la recta final de la lesió als creuats, i Aleix Vall, que segons explica el web del Martinenc, pateix una lesió ocular que l'impediria disputar el derbi. Molt probablement tampoc pugui jugar el porter Pacheco, per problemes físics. En canvi, l'equip del Guinardó recupera Sergi Alburquerque, absent davant el Rubí per sanció.

El tècnic del Martinenc ho va deixar clar diumenge; ningú li regalarà res a l'Europa
(FONT: twitter FC Martinenc)


PRECEDENTS:

FONT: CD oficial Història i Estadística CE Europa

El CD oficial d'Història i Estadística de l'Europa recull 45 precedents oficials de partits entre Europa i Martinenc. El balanç és favorable als escapulats, que han guanyat 21 partits, han empatat 12 i han perdut 12 més, amb 78 gols marcats i 63 d'encaixats. A Tercera, 32 precedents, amb 13 triomfs, 12 empats i 7 derrotes, 48 gols marcats i 35 de rebuts.

El darrer precedent en partit oficial entre diables vermells i escapulats va ser el 7 d'agost de 2011 a la Copa Catalunya, amb victòria gracienca per 2-5. Aquell dia van debutar amb l'Europa en partit oficial Rafa Leva, Javi Lara i Nils, i també van jugar 4 futbolistes més de l'actual plantilla: Cano, Alberto, Rovira i Valderas, que va fer 2 gols. També van marcar Alberto, Segalés i Ramon Gatell.

Javi Lara i Valderas, en l'últim precedent, a la Copa Catalunya 2011
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

I si parlem de l'últim precedent de lliga, va ser el 9 de gener de 1994 al Guinardó, amb triomf del Martinenc per 5-2, amb 2 gols de l'ara entrenador del Prat (i ex Europa) Manolo Márquez. Si voleu reviure les imatges d'aquest partit, no us perdeu aqust dissabte a partir de les 20h la versió televisiva del programa 'En Joc' de La Xarxa de Comunicació Local, a través de la vostra TV local més pròxima o en directe per internet al lloc web.

Curiosament, el darrer precedent amb l'Europa com a local també va ser al Guinardó, camp de l'exili on l'Europa va jugar mentre es feien les obres de construcció del Nou Sardenya. En aquella ocasió, el resultat va ser d'empat 1-1, el 5 de setembre de 1993, amb gol escapulat de José Manuel. Precisament, dos dels protagonistes d'aquest partit, el mite escapulat Carles Capella i David Miranda pels del Guinardó, van passar dijous pels micròfons de Ràdio Marca Barcelona, en una entrevista amb Ricard Vicente:

FONT: Ràdio Marca Barcelona

El Martinenc no ha jugat mai al Nou Sardenya, i l'últim vegada que ho va fer a Gràcia va ser gairebé fa 23 anys, al vell Sardenya, en un 0-2 el 5 de gener de 1992. Podeu repassar més precedents i històries curioses sobre la rivalitat Europa-Martinenc en aquest article publicat al blog aquesta setmana

Han passat gairebé 23 anys de la darrera visita a la lliga del Martinenc a Gràcia
(FONT: Mundo Deportivo)


ESTADI:

NOU SARDENYA (Camèlies 42 - Vila de Gràcia)
Diumenge 21 desembre, 12h

10 euros General
5 euros pensionistes, socis de la Montañesa, Martinenc i Santfeliuenc
Gratis* socis, jugadors i familiars Escola i f.base, menors 15 anys, i carnets federatius


FOTO: 'Vamos, escapulados!'





FONT: Google Maps

FONT: meteosat.com

Abans del partit, a partir de les 10:30h del matí, es farà la presentació del futbol base escapulat (tots els detalls, al web oficial de l'Europa). El protagonisme de la base i els valors d'esportivitat i germanor no acabarà aquí, ja que els dos equips saltaran al camp acompanyats de jugadors del prebenjamí dels dos clubs, que al descans del partit jugaran un amistós a la gespa del Nou Sardenya.

D'altra banda, durant tot el cap de setmana, el camp de l'Europa serà el punt de recollida del tradicional Recapte d'Aliments, vehiculat amb voluntaris de la Parròquia de La Salut. Si hi voleu col·laborar, ja sabeu que podeu portar aliments de llarga durada de conservació (pasta, arròs, cereals, sucs, conserves, galetes, sucre, llegums...).

Presentació del futbol base i Recapte d'Aliments, activitats prèvies al derbi
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

Abans del partit, es guardarà un minut de silenci en homenatge a Agustín Navarro, soci de l'Europa i responsable del bar del Nou Sardenya, i també ex-directiu i responsable del bar del Martinenc, que ens deixava el passat diumenge als 83 anys.

FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat

La Penya Eskapulats també ha fet l'habitual convocatòria per a tots aquells que vulguin viure el partit amb ells al gol de Secretari Coloma:

FONT: twitter Eskapulats

També l'afició del Martinenc està organitzant una rua per venir al Nou Sardenya caminant des del Municipal del Guinardó, donant una bonica nota de color a la prèvia del partit. De fet, els socis del club celebren una assemblea a les 9h del matí, i la rua està convocada a partir de les 10:30h.

El desrbi també ha aixecat una gran expectació mediàtica
(FONT: twitter CE Europa)


Per cert, el partit serà emès en directe per streaming a través del lloc web de BTV, amb la narració de Roger Matamoros, els comentaris de l'ex-entrenador de l'Horta Jordi Argilés 'Archi' i amb David Ferrús a la càmera.




PARTITS JORNADA 18:

FONT: FCF.cat


ALTRES EQUIPS CE EUROPA:

-EUROPA B (15ª jornada Lliga Tercera Catalana, Grup 10):

FONT: FCF.cat

-JUVENIL A (16ª jornada Lliga Nacional Juvenil, Grup 7):

FONT: Futbolme.com

*El Femení A ja no té partit de lliga fins al 10 de gener.


FONT: CEEuropa.cat



VAMOS, ESCAPULADOS!!!