dimarts, 16 de desembre del 2014

Europa - Martinenc: històries d'un derbi històric

Europa 5 - Martinenc 2, amistós recollit a la revista 'Sports' del 19 de febrer de 1924
(FONT: Biblioteca de l'Esport Generalitat de Catalunya)

Gairebé 21 anys després, Europa i Martinenc tornaran a enfrontar-se en partit de lliga aquest pròxim diumenge. Massa temps per a dos clubs que sumen 212 anys de vida, i que porten un segle creuant els seus camins. Els equips de Gràcia i del Guinardó s'han enfrontat infinitat de vegades, donant peu a una rivalitat històrica. Aprofitant el retrobament entre dues entitats centenàries, hem volgut fer un petit recull d'històries dels enfrontaments Europa - Martinenc...

FONT: CD oficial Història i Estadística CE Europa


VELLS CONEGUTS

Revista 'Sports' de 1923
(FONT: Biblioteca de l'Esport Generalitat de Catalunya)


Els dos equips s'han enfrontat 45 vegades en partits oficials, però hi hauríem d'afegir infinitat de partits amistosos o altres tornejos no oficials des de la fundació d'Europa (1907) i Martinenc (1909). El llibre del centenari escapulat escrit per Ramon Vergés, 'Història d'un Històric', ja documenta un primer partit del Campionat de Catalunya junior la temporada 1911-1912 contra el F.C. Martinense (club de Sant Martí de Provençals que s''acabaria fusionant amb el Centre d'Esports Martinenc, donant lloc el 1917 al FC Martinenc que perdura fins els nostres dies), amb triomf gracienc per 3-2. La temporada '17-'18, el mateix llibre documenta tres amistosos: un 1-0 per al Martinenc, un 2-1 per a l'Europa, i un empat 2-2. 

Al 1922, arriba una història ben curiosa, que recullen publicacions com Mundo Deportivo o La Jornada Deportiva del 19 de juny: els dos equips s'enfronten a un camp de l'Europa ple a vessar amb més de 10.000 espectadors, en un torneig benèfic cedit pel Marquès d'Alella, en favor de l'associació Rendueles. L'Europa dels Bordoy, Pelaó, Olivella o Cros surt amb ímpetu buscant el primer gol, però el Martinenc no s'arronsa i s'avança amb diana del mític Lakatos. Poc després, jugada a l'àrea de l'Europa, explicada així per Mundo Deportivo: "el árbitro pita 'fould'; el Martinenc reclama penalty, alegando manos de Serra, y viendo que el juez no da lo por ellos apetecido, después de largas discusiones e incluso amenazas, se sientan en medio del campo. Elias -l'àrbitre- toca el fin del partido (llevaban 20 minutos) dando como eliminado al Martinenc". De què em sona a mi això de negar-se a continuar un partit en què juga l'Europa...?

Els jugadors del Martinenc asseguts al mig del camp de l'Europa, en protesta per un penal no xiulat
(FONT: La Jornada Deportiva, 19 de juny de 1922)


La intervenció del Marquès d'Alella, però, va fer que el partit es reprengués, tot i que amb extremada duresa. Els de Sant Martí van guanyar per 2-0 i es van acabar enduent el trofeu d'una manera ben curiosa. En la final s'havien d'enfrontar al Sabadell, però com que s'havia fet tard i es començava a fer fosc, i en aquells temps no hi havia enllumenat artificial als estadis, els vallesans van renunciar al trofeu per tornar ràpidament cap a terres vallesanes.


  Reanudació del partit d'una rivalitat mal entesa
(FONT: Mundo Deportivo, 19 de juny de 1922)


RIVALITAT MÉS ENLLÀ DEL FUTBOL

Europa i Martinenc es van repartir els primers Campionats de Catalunya de bàsquet als anys 20
(FONT: Mundo Deportivo)

La rivalitat forjada en amistosos, Campionats de Catalunya i d'Espanya al llarg dels anys 20 es va traslladar també a un altre esport acabat d'arribar a casa nostra: com bé sabeu, l'any 1922 l'Europa va derrotar el Laietà per 8-2 en el primer partit de bàsquet jugat a tot l'estat. Al marge d'aquests 2 equips, el Martinenc va ser un altre dels pioners del bàsquet català, i quan al 1924 es va fundar la Federació Catalana, va quedar clar quins eren els dos equips dominadors en aquells primers anys: al maig de 1924, l'Europa derrotava el Martinenc per 14-9 en la final del Campionat de Catalunya i portava el títol cap a Gràcia, després de completar el torneig sense perdre ni un sol partit. L'any següent, es capgirava la truita, i era el Martinenc qui s'enduia el títol superant el conjunt gracienc. Al 1926, l'Europa es prenia la revenja i recuperava el ceptre, i al 1927 el títol tornava a mans del Martinenc, i els escapulats s'havien de conformar amb la tercera plaça, superats pel Gràcia en el subcampionat.

L'Europa, pioner del bàsquet català als anys 20
(FONT: Mundo Deportivo)


DERBIS DE LA POST-GUERRA A LA TRANSICIÓ


La temporada 62-63, la de l'ascens a Segona divisió, l'Europa va guanyar 0-2 al Martinenc en un camp enfangat
(FONT: Llibre 'Història d'un històric', Ramon Vergés)

Una de les majors golejades documentades en els derbis Europa-Martinenc va ser la temporada 1939-40. Amb el camp del carrer Providència completament destruït per la Guerra Civil, l'equip gracienc juga els seus partits de lliga de 1ª Regional grup B als camps del Sants, el Gràcia i, precisament, el Martinenc, a qui les autoritats franquistes canviaran el nom a Club Deportivo San Martín. I just en un d'aquests partits com a local a l'exili, l'Europa li clavarà un 8-1 als diables vermells.

Des que l'Europa juga per primera vegada a Tercera la temporada '51-'52, els derbis amb el Martinenc seran un clàssic durant 12 anys consecutius, fins que en la temporada '62-'63 l'Europa puja a Segona divisió i el Martinenc baixa a categoria territorial. Ja no serà fins les dècades dels 70 i 80 que es tornaran a viure els derbis de lliga, tant a Tercera com a categories regionals, o al Torneig dels Històrics, on tots dos equips s'han vist les cares en 10 ocasions.

La temporada 87-88, el Martinenc va assaltar el Sardenya; el porter Andrés, família d'un servidor
(FONT: Llibre 'Història d'un històric', Ramon Vergés)


ELS DARRERS DERBIS

9 de gener de 1994, l'últim derbi de lliga, ara fa gairebé 21 anys
(FONT: Mundo Deportivo)

Per molt increïble que sembli, diumenge faltaran només 19 dies per que es compleixin 21 anys de l'últim derbi de lliga entre Europa i Martinenc. Poc s'ho devien imaginar els espectadors que van presenciar aquell partit al Municipal del Guinardó, el 9 de gener de 1994, amb contundent triomf final dels diables vermells per 5-2. Un partit on va destacar un nom que posteriorment entrenaria l'Europa: el llavors defensa del Martinenc Manolo Márquez va fer un doblet i va deixar sense resposta al seu futur equip com a tècnic. Aquella temporada, però, l'Europa va pujar a Segona B, i com que el Martinenc va baixar l'any següent, els camins d'un i altre equip no s'han tornat a trobar mai més fins ara en partit de lliga.

Amb tot, hem de marxar un parell d'any més enrere per trobar l'últim derbi jugat a Gràcia, i és que en aquells anys, el Sardenya s'estava reconstruïnt i l'Europa jugava a l'exili (precisament al Guinardó). Amb tot, es van endarrerir una mica les previsions inicials per començar les obres, i el 5 de gener de 1992, l'Europa va deixar l'exili per tornar al vell Sardenya en un derbi contra el Martinenc: un partit molt avorrit que pintava a 0-0, i que es va resoldre per als visitants amb 2 gols als darrers 3 minuts.

Han passat gairebé 23 anys de l'últim derbi jugat a Gràcia
(FONT: Mundo Deportivo)

I si parlem de 0-0, hem de recordar la tornada d'aquell campionat. Era la penúltima jornada, i tots dos tenien 3 punts de marge sobre la zona de descens que marcava l'Horta. L'empat servia Martinenc i Europa per deixar-se la salvació a tocar... i curiosament, van empatar 0-0, en un partit avorridíssim, tal i com recorda la crònica de Mundo Deportivo: "Pésimo partido. Quizá el peor de la temporada (...) durante todo el partido apenas contabilizamos tres jugadas de gol (...) el Martinenc ofreció la impresión de darse por satisfecho con el marcador inicial (...) así cayó un minuto tras otro, sin novedades dignas de resaltar (...) el espectáculo brilló por su ausencia y el aburrimiento invadió a los aficionados...". La setmana següent, Europa i Martinenc van certificar matemàticament la permanència, il·lustrada amb aquell passeig del tècnic escapulat Carlos Pacheco agenollat fins al mig del camp...

Penúltima jornada de lliga 91-92; els vells rivals signen un empat de no agressió...
(FONT: Mundo Deportivo)

I si ens fixem en l'últim derbi oficial de tots, no cal tirar la vista massa enrere. Va ser en la Copa Catalunya 2011-2012, en un partit jugat al Municipal del Guinardó que va acabar amb triomf de l'Europa per 2-5. Aquell partit jugat una calurosa tarda del 7 d'agost guarda també una curiositat, i és que 3 jugadors de l'actual plantilla van fer el seu debut en partit oficial amb la samarreta escapulada: es tracta de Rafa Leva, Javi Lara i Nils Puchades, fitxats aquell estiu pel club gracienc. Fins a 7 jugadors de l'Europa actual van jugar aquell partit, ja que també hi van prendre part Cano, Alberto, Rovira i Valderas, que va marcar 2 dels 5 gols graciencs. També van marcar Alberto, Segalés i Ramon Gatell, que curiosament un temps després acabaria jugant al Martinenc. I és que les històries entre Europa i Martinenc semblen no acabar mai...

Rafa Leva, Javi Lara i Nils van debutar oficialment amb l'Europa contra el Martinenc, en partit de Copa Catalunya
(FOTO: CE Europa.cat / Àngel Garreta)

Ramon Gatell, un històric escapulat que va acabar jugant al Martinenc
(FOTO: Martinenc.cat)