dimecres, 2 de gener del 2013

Sabies que...? L'Europa va jugar (i guanyar) el primer partit de bàsquet de la història a Espanya


Laietà, rival del CE Europa en aquell partit

Doncs sí, amics escapulats. En aquests gairebé 106 anys d'història, el CE Europa no ha estat només un club de futbol. Rugbi, hoquei herba, atletisme o bàsquet han estat altres disciplines del club gracienc, tal i com explicava l'historiador oficial del club i membre de la Torcida Escapulada Xavier Vidal en aquest especial a l'En Joc' de La Xarxa, en què també van participar el president del club Guillaume De Bode, el capità del primer equip Àlex Delmàs i l'excapità als anys '90 Miquel Carvajal:



La qüestió és que el bàsquet a l'estat espanyol es va introduir l'any 1921 gràcies a un cura resident a Barcelona, el Pare Millan. I el primer partit oficial es va jugar un any després: el 8 de desembre de 1922, al camp de futbol del CE Europa. Amb les cistelles col·locades sobre les porteries de futbol, i amb l'arbitratge del secretari del cònsul dels Estats Units, mr. Austin, es van enfrontar l'equip escapulat i el degà del bàsquet català i espanyol, el Laietà, amb les següents formacions:

CE Europa: Pérez, Julià, Barquens, Xavier, Palom, Brunet i Garcia.

Laietà: Nogués, Mach, Pardiñas, Ferrer, Aragonés, Mons i Sanuy.

A l'Europa fins i tot hi havia jugadors de l'equip de futbol! Però tot i això, l'equip va guanyar per un resultat que avui en dia se'ns fa estrany: 8-2! I és que, pel que diuen els que hi entenen, l'Europa va ser un dels equips destacats del bàsquet català de la dècada dels '20, proclamant-se campió de Catalunya al 1924 i 1926...


Equip de bàsquet del CE Europa temporada 25-26 Font: CEEuropa.cat