dimecres, 23 de gener del 2013

Sabies que...? L'Europa li va fer una maneta al Madrid!

Carlos Bestit, mític golejador escapulat, fent un dels gols al Madrid (FOTO: Mundo Deportivo)

Diumenge 28 d'abril de 1929. Partit de la 10ª jornada de lliga a la 1ª divisió espanyola, en la 1ª temporada que es disputa aquesta competició. El líder, Reial Madrid, visita l'Europa (llavors C.D. Europa), que és vuité de 10 equips que participen al campionat. Un partit, en teoria, clarament favorable als "campeones del Centro", com els qualifica la portada de l'endemà de Mundo Deportivo. Tot i que en aquells anys l'Europa jugava al Camp del Guinardó, el partit es disputa a l'estadi de Les Corts, com a prolegòmen al també partit de 1ª entre el Barça i el Racing de Santander. Segons les cròniques de l'època, a l'estadi hi ha 30.000 espectadors que animen l'Europa, tot i que molts d'ells són culers. Possiblement, un dels partits com a local amb més afluència de públic de la història escapulada. L'Europa del tècnic austríac Karl Heinlein, vestint de blau amb escapulari blanc, forma amb el següent onze: Altés, Vigueras, Alcoriza, Soligó, Layola, Mauricio, Pellicer, Bestit, Cros, Ciordia i Alcázar.

Portada de Mundo Deportivo que destaca en titulars i fotos la pallissa escapulada al Madrid

El 5-0 encaixat en el partit de la 1ª volta a Chamartín fa presagiar que l'Europa, ubicat a la zona baixa de la classificació, no tindrà res a fer davant un Madrid ple d'internacionals. Però com diu la sensacional crònica a 5 columnes del partit que fan a Mundo Deportivo (si teniu una estoneta, us recomano llegir-la, perquè les expressions que feien servir a l'època són molt gracioses), l'equip blanc "no tarda en ser dominado por el juego verdaderamente prodigioso del once azul". També a l'hemeroteca de La Vanguàrdia es pot trobar la crònica del partit (pagina 1 / pàgina 2), on qualifiquen de "memorable" el partit dels escapulats, i es mostren sorpresos de l'allau de joc de l'Europa aquella tarda.

FONT: La Vanguàrdia

Al primer quart d'hora de partit, l'Europa ja domina per 3-0, gràcies a un hat trick del mític Carlos Bestit (que després també va jugar a Barça i Espanyol, i pare del que va ser cap dels serveis mèdics blaugranes). El totpoderós Madrid, però, reacciona amb 2 gols (o com deien a les cròniques de l'època, "goals") abans d'arribar a la mitja hora de joc. Els escapulats no es posen nerviosos, i el també mític davanter escapulat de l'època Manuel Cros fa el 4-2 abans d'arribar al descans. El públic a Les Corts s'ho està passant d'allò més bé, i és que "lo que antes de empezar el encuentro podía tenerse por una utopía era ya casi una realidad"...

Bestit i Cros, els golejadors de la històrica maneta al Madrid

A la mitja part, els espectadors presents a l'estadi gairebé es freguen els ulls davant l'exhibició de futbol de l'Europa. I atenció al que diu el reporter de Mundo Deportivo José L. Lasplasas!: "el Europa estaba poniendo cátedra de fútbol moderno: todo rapidez, todo unidad, brío y entusiasmo. Un equipo, todo un equipo. El Madrid, sus internacionales... bah!". Jaja! Sensacional! A la 2ª meitat el joc s'endureix, però tot i els intents del Madrid per escurçar diferències, els escapulats aguanten. "Triunfó. ¡Cómo no iba a triunfar si su valía es mucha y su entusiasmo ayer no decayó un solo momento!". A 10 minuts del final, sensacional jugada de Bestit amb passada de la mort a Cros, que fa el definitiu 5-2... "un 'cinco' que se erguía triunfador al lado de un 'dos' que se adivinaba sentíase un poco humillado en el marcador". L'Europa havia completat la gesta, provocant l'admiració del públic de l'estadi de Les Corts... i de la premsa: "fue el Europa que nosotros y toda la afición catalana quisiéramos que siempre fuera". I encara més: "uno de esos partidos que se recuerdan, no ya durante meses, sino durante temporadas". Un autèntic visionari, aquest cronista, endevinant que, 84 anys després, recordaríem aquell mític partit a 'Vamos, escapulados!'...

Cromo d'aquell Europa de 1929 (FOTO: Marc Barrobés)

Per cert, tot i que aquest va ser el triomf més sonat sobre el Madrid, no és l'únic partit en què l'Europa li ha fet 5 gols al conjunt blanc; sense anar més lluny, l'any anterior, en un amistós jugat al Camp del Guinardó, tots dos equips van empatar... a 5 gols!:



28 mayo 1928. Amistoso. En Barcelona (Gracia)
CE EUROPA - REAL MADRID                                                      5-5
Arbitro:    Cruella
Goles:      1-0 Bestit 23´, 2-0 Gallard 25´, 
               2-1 Gaspar Rubio 29´, 3-1 Pelaó 33´, 
               3-2 Menéndez 40´, 4-2 Alcázar 55´, 
               4-3 Alcoriza (pp) 56´, 4-4 Benegas 75´, 
               5- 4 Gallard 85´, 5-5 Peña 87´.
CE Europa:
Florenza; Bosch, Alcoriza, Soligó, Pelaó, 
Gámiz, Pellicer, Bestit, Cros, Gallard, Alcázar.
Real Madrid:
Cabo; Urquizu, J.M. Peña, Prats, Esparza (Peris 45´), Lope Peña, 
Menéndez, F. Pérez (Castro), Rubio, Benegas, Del Coso.