divendres, 22 de febrer del 2013

Prèvia Grama - Europa: a per la quarta victòria seguida!

Al Nou Sardenya, la Grama es va endur 1 punt; ara toca 'pescar' a Can Peixauet (FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

L'Europa afronta la visita al camp de la Grama amb una doble situació contradictòria: d'una banda, tranquil·litat absoluta i sense urgències, després de 3 triomfs seguits que han situat l'equip en una privilegiada posició, amb 12 punts d'avantatge sobre el quart (Manlleu), i 16 ja de matalàs per mantenir-se en llocs de play-off. Però per l'altre costat, els homes de Pedro Dólera tornen a estar immersos de ple en la lluita amb Cornellà i Olot per la 1ª plaça. Empatats a punts amb el Cornellà (però tercers per goal-average), i a 5 punts del líder, un triomf dels escapulats posaria molta pressió als rivals directes (i més tenint en compte que la setmana vinent Olot i Cornellà s'enfronten entre sí): aquest diumenge a les 12h, l'Olot juga al camp d'un dels millors equips al 2013, el Gavà, mentre els del Baix Llobregat reben per la tarda a un Vic molt necessitat. A més, l'Europa té la oportunitat de superar tres reptes més d'aquells que tant li agraden a aquest equip: d'una banda, igualar la seva millor ratxa en aquesta lliga (4 triomfs seguits); de l'altra, ficar mà a un estadi on no ha guanyat ningú des de fa gairebé 6 mesos (el Palamós ha estat l'únic equip que ho ha fet, el 26 d'agost, en la 1ª jornada, per 0-3); i per arrodonir-ho, guanyar en lliga a un camp que es resisteix des de fa més de dues dècades.

Després del triomf davant el Júpiter, l'equip arriba molt i molt bé a la cita de diumenge. De fet, en les 10 últimes jornades, l'equip ha guanyat... 8 partits! Una xifra espectacular, que només s'ha vist trabada pel meritori empat a la Pobla de Mafumet i la derrota a un camp tan complicat com el de la Rapitenca. Més ratxes? Des de la derrota a Cornellà l'1 de novembre, l'Europa continua sent l'equip que més punts ha sumat: 33 de 42 possibles, 3 més que Olot i 8 més que Cornellà. I al 2013, només els de Jordi Roger han sumat més punts que els graciencs: Cornellà 17 punts, Europa 16, i Olot 14. Xifres, totes elles, que reflecteixen a la perfecció la dura lluita entre els tres primers classificats de la lliga, i que de ben segur encara donarà molts tombs d'aquí a final de temporada.

Xavi León va deixar aquest missatge a twitter (FOTO: @12Leonidas)

Després de ser operat aquest dijous de la fractura de pòmul i ossos propis del nas, Xavi León s'afegeix a Cebri en la infermeria escapulada. Finalment les proves a Epitié van descartar que les molèsties als isquiotibials fossin greus, i el davanter estarà a disposició de Pedro Dólera si el tècnic ho creu oportú. L'Europa no té baixes per sanció per a aquest partit, però recordem que fins a 5 jugadors estan apercebuts i es perdrien el derbi contra la Montañesa de la pròxima jornada si veiessin una targeta aquest diumenge a Can Peixauet: són Édgar, Aitor Torres, Cano, Víctor Durán i Diego. Per cert, aquest serà un partit especial per al jugador escapulat Dani Romero, i és que s'enfrontarà ni més ni menys que a l'equip del seu pare: Toni Romero, entrenador de la Grama! Un fet que ja li va succeir l'any passat, jugant al Santboià, amb victòria per a l'ara jugador escapulat per 3-2.

Cor dividit a la família Romero: el fill, Dani, contra el pare, Toni (FOTOS: CEEuropa.cat / Mundo Deportivo)


EL RIVAL:

Eloi Fontanella, tot un clàssic del futbol català (FOTO: totgramenet.cat)

Tot i no passar les angoixes de l'any passat, la Grama està vivint una temporada irregular, segurament marcada per factors extraesportius: canvi de president, problemes econòmics que han provocat la marxa de jugadors a mitja temporada o sancions a les categories inferiors per impagaments arbitrals... tot plegat un context gens fàcil per treballar, i que probablement ha dificultat les evolucions d'un equip que, personalment, em va encantar quan els vaig veure als camps del Júpiter i del Santboià. Precisament al Joan Baptista Milà, els de Toni Romero van sumar la única victòria de les últimes 11 jornades. Amb només 4 punts sumats de 21 possibles, els de Sta. Coloma són el pitjor equip de 2013, i l'únic que encara no ha guanyat des que va començar l'any. De fet, els colomencs ja fa 5 jornades que no marquen: des del 20 de gener a Palamós, on van caure per 2-1, amb el gol de l'honor de Roberto Morales al minut 73 de partit. Per tant, ja són 377 minuts sense veure porteria. Amb tot, la Grama es manté tretzena, encara amb 6 punts de marge sobre el descens. Però tinc la sensació que amb un entorn més tranquil, aquest equip hauria pogut aspirar a fites més ambicioses.

Com deia abans, però, Can Peixauet només ha vist perdre el seu equip una vegada, idèntica circumstància a la que afrontava l'Europa abans de jugar a 2 camps de mal record aquesta temporada: Cornellà i Rapitenca. Per tant, els jugadors de Dólera faran bé de no refiar-se d'un rival que, malgrat tot, només ha guanyat 2 partits a casa en tota la temporada (a Vic i Montañesa). I és que l'equip de Sta. Coloma és el rei de l'empat de la categoria, i dels 13 empats totals que ja acumula, 8 han estat a casa.

Molts jugadors que van començar la temporada amb la Grama van marxar amb la lliga molt avançada: el porter ex-escapulat Tato Burgada (Montañesa), Iván Boniquet, Sascha Andreu (Montañesa), Uri (Vilassar), Gerard Martínez, o el golejador Manu (fitxat pel Prat per suplir la marxa de Kante). A més, Toni Romero també va veure cóm un home important i que estava sent titular a principis de temporada com l'ex-escapulat Remo Forzinetti es trencava els creuats a La Verneda. Per si això fos poc, també Guille es va trencar el dit i ja fa un parell de mesos que està de baixa. Molts contratemps en una plantilla on ara destaquen defenses com David FontanilsGerard Sanz o el cedit per l'Hospi Alan Liesegang, migcampistes com l'extremeny Roberto Morales, l'ex del Terrassa Libo o Marc Esteban, jugadors de velocitat i banda com Anselmo i Pedrito, el veterà golejador Eloi Fontanella, o joves del filial amb molta qualitat tècnica i visió de joc com Marc Pedrola.

De cara a aquest partit, Toni Romero té les baixes per sanció dels laterals Aitor Lario i l'ex-escapulat David Payán. A banda de Remo i Guille, el tècnic de la Grama tampoc pot comptar amb els també lesionats Anselmo i Alan, i també té el dubte per problemes físics de Roberto Morales. Així doncs, com ja li ha passat darrerament, l'entrenador de la Grama haurà de tirar de jugadors del filial per completar la convocatòria.

A LA 1ª VOLTA:
Cano va avançar l'Europa a la 1ª part, però al tram final de partit, Gerard Sanz va fer que volessin 2 punts del Nou Sardenya a última hora...

FONT: BTV Esports

PRECEDENTS:
L'habitual quadre de futbolme.com només contempla els dos enfrontaments que hi ha hagut a Sta. Coloma des de la darrera fusió d'equips que van derivar en l'actual UDA Gramenet, però com veieu en les xifres globals del CD oficial d'història i estadístiques de l'Europa, tots dos equips s'han enfrontat un munt de vegades en diverses categories (com sempre, cal afegir el partit d'anada d'aquesta temporada). Ja fa 6 visites de l'últim triomf escapulat en lliga a Sta. Coloma, però com que la Grama havia estat 18 anys seguits jugant a 2ª B, en temps real farà gairebé 22 anys de l'última victòria de l'Europa. Va ser un partit que s'hauria d'haver jugat el 17 de febrer de 1991, però que es va suspendre per mal temps i no es va disputar fins el 21 de març. L'equip gracienc va guanyar per 1-2, amb gols de Castillo i Martínez:

FONT: futbolme.com

FONT: CD Història i estadístiques CE Europa


Crònica de Mundo Deportivo de l'últim triomf de l'Europa a camp de la Grama, l'any 1991


SI VOLS ANAR A CAN PEIXAUET A ANIMAR L'EUROPA(Diumenge 11:45h.):


Camp Municipal de Can Peixauet
Avinguda de Can Peixauet
(Sta. Coloma de Gramenet)



Una manera molt fàcil i ràpida d'anar fins al camp de la Grama és en metro, ja que l'estació de Can Peixauet de la línia 9 et deixa just a la porta. Per cert, l'entrada per als no socis de la Grama costa 15 euros per a aquest partit, fet que ha provocat la indignació d'uns quants aficionats escapulats que volien desplaçar-se a veure el partit i no hi aniran en mesura de protesta, tal i com explica la Torcida Escapulada al seu lloc web. També la junta directiva de l'Europa, encapçalada pel seu president, ens ha fet arribar el seu sentiment d'incomprensió davant d'aquest tipus de mesures, que entenen restarà afluència de públic, en uns anys econòmicament tan complicats com els que vivim.

Personalment, entenc que els clubs del futbol català tinguin poques fonts d'ingressos i hagin de fer pagar entrada per fer-ho rendible tot plegat, però mai podré entendre aquests preus en partits de 2ª B o 3ª (sense anar més lluny, els principals equips de la Bundesliga alemanya, com ara Bayern, Borussia o Schalke, tenen entrades que ronden o inclús baixen els 15 euros, en les seves localitats més barates). Segurament clubs i federació haurien de trobar fòrmules o abonaments que permetin als aficionats gaudir dels seus equips més pròxims a preus raonables, sense que això generi pèrdues per a les entitats. Un trencaclosques complicat, és cert; però sóc dels que pensa que és més rendible (económica, social i esportivament) posar entrades més barates i que et vingui més gent, que al final et reportarà tanta o més recaudació. I que consti que no és una crítica a la Grama, sino un debat que em sembla interessant per a tothom que conforma el futbol català...

Però en fi, confiem que el fred i la neu no facin la guitza, i diumenge a les 11:45h es pugui gaudir d'un gran espectacle futbolístic, que és del que es tracta!


PARTITS JORNADA 25:

FONT: FCF.cat


VAMOS, ESCAPULADOS!!!