divendres, 15 de febrer del 2013

Prèvia Europa - Júpiter: torna el derbi al Nou Sardenya!

Ganes. Moltes ganes que arribi diumenge al matí, per tornar a viure un derbi Europa - Júpiter al Nou Sardenya. Ja fa 8 temporades de l'últim (a 1ª Catalana, amb victòria gris-grana per 0-2), i 11 de la darrera vegada que els dos equips es van enfrontar a Gràcia a 3ª divisió (amb triomf escapulat per 3-1). Un partit en què la classificació no compta per a res, i en què de ben segur que les grades del Nou Sardenya seran una autèntica festa de càntics i color per part de les dues aficions. Confiem que la pluja no faci acte de presència, com apuntaven algunes previsions meteorològiques, i que es pugui viure una gran matinal de futbol entre dos dels equips més en forma al grup català de 3ª en aquest 2013. Un partit que també viurà un duel a les banquetes entre dos amics: Pedro Dólera i Juanjo Garcia.

L'Europa afronta aquest partit carregat de moral, després de l'importantíssim triomf a Can Rosés (per cert, segons explica el portal d'Arrels Europeïstes, el gol de Rovira va ser el 2.900 de l'Europa a 3ª divisió). Amb 12 punts de marge sobre el quart classificat (Manlleu) i 13 sobre les places que queden fora de play-off (encapçalades per Figueres i Rubí), l'equip gracienc pot encarar els pròxims partits amb la tranquil·litat que dóna aquest matalàs de punts tan important. Amb avantatges tan considerables, no és exagerat dir que guanyant els 8 partits que queden a casa, l'Europa tindria un peu i mig als play-off d'ascens a 2ª B. Invicte al Nou Sardenya des del 22 d'abril de 2012, i havent guanyat els 4 últims partits com a local, no és cap bajanada pensar en aquesta fita, per bé que entrem en un tram de la competició en què els rivals comencen a jugar-se els quartos en els seus objectius particulars, i cada vegada costarà més sumar els 3 punts. Ja ho advertia aquesta setmana Pedro Dólera en l'entrevista mantinguda en aquest blog.

Sigui com sigui, en cas de triomf l'Europa podria seguir ambicionant l'atac a les dues primeres places de la classificació: ara en la tercera plaça amb 48 punts, els graciencs miraran de reüll el partit del Cornellà (segon amb 2 punts més) a Balaguer, i el d'un Olot (líder amb 53) intractable a casa (ho ha guanyat tot com a local) davant la Montañesa. Els escapulats són el segon millor equip de 2013 amb 13 punts de 18 possibles, igualats amb Gavà, i només per darrere d'un fortíssim Cornellà que ha sumat 16 punts en aquests 6 darrers partits.

De cara al derbi, el tècnic escapulat recupera Javi Lara, ja recuperat de l'estrabada que es va fer fa dues jornades davant el Vilassar. Per tant, caldrà veure si Iván Álvarez repeteix titularitat com a Rubí, ja feliç i plenament recuperat de la seva greu lesió. Així doncs, Pedro Dólera no tindrà baixes per a aquest partit; el capi Delmàs ha tingut molèsties durant la setmana, però confiem que estigui al 100% per si el míster requereix dels seus serveis. Per cert, fins a 4 jugadors estan apercebuts de sanció, i si veuen una targeta diumenge es perdrien el partit de la setmana vinent al camp de la Grama: els dos laterals drets, Édgar i Aitor Torres, el central Víctor Durán i l'extrem Diego.

EL RIVAL:


L'ex-escapulat Elhadji, la gran amenaça gris-grana (FOTO: remimages.com / Àngel Garreta)

En l'any del seu retorn a 3ª després de 10 anys de no ser-hi, el Júpiter va pagar cara l'adaptació en la 1ª volta, però està reaccionant de manera magnífica. Es el sisè millor equip de 2013 amb 10 punts sumats de 18 (el totpoderós Olot només n'ha sumat 1 més, sense anar més lluny...), ha guanyat 2 dels 3 darrers partits, i ve de sumar un important triomf per 3-1 davant un equip de la zona alta com la Pobla de Mafumet. Amb els últims bons resultats, el conjunt gris-grana ha agafat aire a la classificació, i ara és quinzè, 4 punts per sobre del descens. Sobretot molt fort a casa (on ha guanyat 4 dels darrers 5 partits disputats), és a fora on l'equip de La Verneda està patint més: i és que només ha sumat una victòria a domicili... però mare meva quina victòria!: al camp del que llavors era líder Cornellà, per 0-2, amb doblet de l'ex-escapulat Elhadji.

Precisament 'el Drogba de La Verneda' és el gran referent ofensiu del Júpiter de Juanjo Garcia. No només per la seva capacitat golejadora (sisè a la classificacio del pitxitxi, amb 10 gols), sino per la seva envergadura i el seu poder en el joc aeri. I atenció amb els seus potentíssims serveis de banda, una de les jugades d'estratègia més efectives d'aquest Júpiter. Personalment, tinc especial debilitat per Romo, un mitjapunta esquerrà molt tècnic i elegant, tot i que a vegades una mica irregular, i que ja suma 5 gols a la lliga. L'ex del Prat Mechi, l'ex de la Grama Toni Pérez o l'ex-Canyelles Velillas també tenen força protagonisme en l'aspecte ofensiu, mentre d'altres com el migcampista barbut Peter (que a vegades s'ubica com a tercer 'fals' central), defenses com Xavi Valls, Poche o el japonès Masa, i homes de banda com Guille Chinchilla o Santolaya, són altres dels jugadors destacats. En el mercat d'hivern, a més, el Júpiter va cobrir la baixa per lesió del porter Sergio amb l'ex del Santboià Jaume Albert, i també va incorporar al migcampista del Badalona Sergi Pérez i al jugador de categories inferiors Pau Jornet, que havia estat lesionat de gravetat.

De cara al derbi de diumenge, Juanjo Garcia recupera Javi Serrano, que es va perdre l'últim partit per l'expulsió a Olot. Així doncs, el tècnic del Júpiter tampoc té cap baixa per a aquest partit, i haurà de descartar a alguns dels 19 jugadors disponibles després de l'entrenament d'aquest divendres nit.

Aquesta setmana no disposem de cap partit sencer per conèixer millor al rival, però aquí teniu el complet resum de l'últim partit a BTV, amb una meritòria victòria 3-1 contra la Pobla de Mafumet:

FONT: BTV Esports

A LA 1ª VOLTA:
L'Europa va guanyar per 0-1, amb un gran gol al tram final de partit de Camacho. Va ser un derbi intens, i amb oportunitats per als dos equips...

FONT: BTV Esports

PRECEDENTS:
Els precedents com a local a 3ª divisió en el derbi contra el Júpiter són força bons, i és que de 25 partits, l'Europa n'ha guanyat 13, ha empatat 7, i només n'ha perdut 5 (l'última derrota va ser la temporada '92-'93, caient per 1-2). De fet, als 13 darrers derbis a 3ª divisió entre l'Europa i el Júpiter (sumant partits a casa i a fora), els escapulats només n'han perdut 1, havent-ne guanyat 7 i empatat 5. A casa i a 3ª, l'Europa ha guanyat 5 dels darrers 6 derbis, empatant-ne l'altre, tot i que com dèiem abans, en l'últim precedent (que va ser a 1ª Catalana), el triomf va ser per als de La Verneda per 0-2, la temporada 2004-2005:

FONT: futbolme.com

En el global de tots els enfrontaments entre Europa i Júpiter a casa i fora en totes les competicions, el balanç també és favorable als escapulats (com sempre, en aquest gràfic faltaria afegir el partit d'anada):

FONT: CD oficial Història i Estadístiques CE Europa

Per commemorar el retorn del derbi, en Marcos Arizmendi ha fet aquest vídeo a BTV Esports on es recorden alguns dels últims precedents, com ara aquell espectacular 9-2 de la temporada '96-'97!

FONT: BTV Esports

Crònica de Sergio Picazo a Mundo Deportivo de l'últim derbi a 3ª al Nou Sardenya


PARTITS JORNADA 24:

FONT: FCF.cat


VAMOS, ESCAPULADOS!!