dimecres, 1 de gener del 2014

L'Europa, contra la maledicció del primer partit de l'any

El Vilfranca, últim botxí d'una llarga llista de desfetes post-nadalenques (FOTO: Àngel Garreta / CE Europa.cat)

Segurament tots tenim en ment el triomf davant l'Olot en el primer partit de l'any passat, i la possibilitat que diumenge l'Europa es proclami campió d'hivern i pugui superar el rècord històric de punts a la primera volta. Però el cert és que, a banda d'un rival tan complicat al seu camp com és el Masnou, l'equip de Pedro Dólera haurà de jugar també contra la història recent. I és que, tot i les dues victòries en el primer partit de l'any de les 3 últimes campanyes, històricament al conjunt escapulat no se li ha donat gens bé el partit després de les festes nadalenques. El que volia ser un simple recull de l'estrena d'any en l'última dècada ha revelat aquest fet, tal i com veureu tot seguit.

L'objecte d'estudi han acabat sent totes les temporades des de la creació de la Tercera Divisió. A més, i com a curiositat, també he afegit les 3 temporades a 1ª Divisió, que eren fàcils de compilar i no deixen de ser significatives de l'era daurada del club. Com a conclusions principals d'entre les moltes que se'n poden extreure, el cert és que l'Europa només ha estat capaç de guanyar el primer partit de l'any 3 vegades en els darrers 23 anys: l'1-0 contra l'Olot de l'any passat, el 3-1 contra l'Amposta de 2011, i el 3-1 contra el Badaloní de 1999. En aquest període de temps, acumula 11 derrotes i 9 empats. 

Desfeta contra el Granollers al 2004 (FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo)

L'última vegada que l'Europa va guanyar el primer partit de l'any jugat a fora va ser fa 24 anys: el 7 de gener de 1990, amb un triomf per 0-1 a Terrassa. De fet, en les 64 estrenes d'any contemplades a l'estudi, l'Europa només ha guanyat 3 vegades jugant com a visitant: la susdita a Terrassa al 1990, un 1-2 a Vilanova el 13 de gener de 1963... i el 9 de gener de 1930, a Primera Divisió, al camp de l'Espanyol! 

El triomf de l'Europa a Sarrià de 1930, en portada (FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo)

I una altra ratxa negativa històrica que l'Europa pot trencar diumenge és la de guanyar el primer partit de l'any dues temporades seguides: un fet que no es produeix... des de fa 34 anys!! Llavors, els escapulats van empalmar victòries en les estrenes de 1979 (3-1 contra l'Andorra) i de 1980 (un altre 3-1, precisament contra la víctima gracienca de l'any passat, l'Olot).

Des de 1980 no es guanya el primer partit de l'any en 2 lligues seguides (FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo)

I entre d'altres curiositats dels primers partits de l'any de l'Europa, podem destacar la major golejada (7-0 contra l'Horta l'any 1958), la major desfeta (6-1 a Tortosa l'any 1955), dues victòries en tres partits a Primera Divisió (l'abans esmentat 1-2 contra l'Espanyol de 1929, i el 2-1 davant l'Athletic de l'any següent; en l'altre, que era l'estrena de l'Europa a 1ª l'any 1928, dura derrota al camp del Madrid per 5-0). Cal destacar també que en el període estudiat només hi ha un precedent contra el Masnou: en aquell cas, va ser a casa, el 5 de gener de 1975, jugant a Regional Preferent, i amb triomf per la mínima per a l'Europa amb gol d'Albert. Signem repetir un triomf per idèntic resultat aquest diumenge...

L'única estrena d'any contra el Masnou va acabar amb victòria (FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo)



Per veure amb detall l'estudi, clica la foto (FONT: 'vamos, escapulados!')


ALEGRE NO PASSARÀ PEL QUIRÒFAN

FOTO: 'vamos, escapulados!'

Bones notícies dins de la gravetat de la lesió domèstica que va patir Albert Alegre tot just quan començaven les vacancs nadalenques. Després de les diverses proves i consultes mèdiques, el futbolista, metges i cos tècnic han consensuat que el lateral de l'Europa no passi pel quiròfan per recuperar-se del trencament ossi a la cama esquerra. Durant 6 setmanes, Alegre haurà de portar guix, i a partir d'aquí, el seu retorn a l'equip dependrà de l'evolució i el que trigui en recuperar massa muscular i to físic. El càlcul aproximat de temps de baixa pot ser d'uns 4 mesos i mig, però amb bon criteri, el lateral escapulat prefereix no posar-se terminis per evitar riscos ni precipitacions. Això sí, Alegre espera arribar a temps al tram decisiu de la temporada, ja sigui el final de lliga o el possible play-off que tothom desitja al Nou Sardenya. Tota la força i ànims del món per veure'l novament corrent per la banda!