divendres, 11 d’octubre del 2013

Prèvia Figueres - Europa; a refermar sensacions en terra prohibida

L'Europa va treure un meritori empat a Figueres la temporada passada (FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

Després de la golejada contra la Pobla de Mafumet, l'Europa vol repetir sensacions i rendibilitat a Figueres, davant un rival directe a la classificació ara mateix. Es tracta de la primera estació d'un calendari que fa pujada (Figueres, Ascó, Rubí...), en una lliga que sembla més oberta que mai, i amb molts equips aspirants a lluitar a la zona alta. Així doncs, a priori aquestes 3 pròximes jornades es presenten com a molt importants per fer-se un lloc a la zona noble de la classificació i demostrar als rivals que l'Europa enguany vol tornar a lluitar per objectius molt ambiciosos. I per començar, haurà d'intentar guanyar allà on fa més de 4 dècades que l'equip gracienc no s'endú els 3 punts...

Tot i el retorn de Cebri ara fa dues setmanes, no hi ha manera que Pedro Dólera pugui comptar, molt de temps després, amb tota la seva plantilla. En aquest cas, perquè Marc Esteban continua de baixa amb els problemes al nervi ciàtic, i per acabar-ho d'adobar, per una petita fisura al peu de Javi Sánchez que deixarà fora de combat al golejador escapulat un parell de setmanes. Veurem si això accelera la presència de Cebri a l'onze titular després del gran final de partit contra la Pobla, o si per contra el cos tècnic opta per la prudència i busca altres recursos per paliar l'absència del 9 en l'equip inicial. Cano, León, Rovira i Guzmán (que va marcar un gol) venen de jugar dijous amb la selecció catalana, en el partit del centenari del Granollers en què es va homenatjar l'ex-capità escapulat Àlex Delmàs (qui, per cert, ha publicat el seu article a L'Independent de Gràcia nº 501. Felicitats endarrerides a la publicació pels 500 números!). A tot això, el tècnic Pedro Dólera podrà tornar a la banqueta, un cop complerts els 2 partits de sanció per l'expulsió davant el Cerdanyola.

Aquestes eren les valoracions del tècnic a BTV (als 26"):

FONT: BTV Esports


EL RIVAL: 

Iván Cristino, fitxatge de renom per al Figueres 2013-2014 (FOTO: UEFigueres.cat)

Després de la marxa del tècnic Arnau Sala, el nou Figueres semblava que arrencava la temporada amb els lògics dubtes d'un canvi de direcció. Però tot i les dues derrotes inicials, el cert és que de la mà de Xavi Punsí els figuerencs han anat remuntant a la classificació i arriben al partit contra l'Europa en clara progressió. Han guanyat 4 dels últims 6 partits de lliga i la setmana passada van sumar els 3 punts a Castelldefels, però curiosament han canviat de registre: i és que, després de 21 mesos invictes al fortí de Vilatenim, enguany els empordanesos només han guanyat un dels seus 4 partits a casa, només hi han sumat 4 punts de 12, i ja hi han caigut dues vegades (Palamós i Cornellà, per idèntic resultat: 1-3). Tant de bo l'Europa també pugui treure profit d'aquest dinàmica... això sí, aquesta setmana els figuerencs van guanyar el Palamós per 2-1 a Vilatenim, i van passar ronda a la Copa Catalunya.

Contràriament a altres rivals amb els que ja s'ha enfrontat l'equip escapulat, el Figueres manté el bloc pràcticament intacte respecte a la passada campanya. A banda del canvi de tècnic, hi ha hagut 5 canvis de cromos a la plantilla: han fitxat dos il·lustres vinguts de l'Olot, el defensa uruguaià André Mabil i el migcampista Iván Cristino; i a més, també han incorporat els davanters Bernat Puig (Vic), Àlex Arimany (Perelada), i l'atacant del Banyoles Marc Bonaventura 'Bona', que amb 3 gols és de moment el pitxitxi figuerenc a la lliga. A més, ara fa uns dies també van incorporar al davanter de La Jonquera Alberto. De l'equip de l'any passat han marxat Sergi Moreno (Ascó), Ricard Ferrer (L'Escala), Lluís CrousAlforcea i Marc Vilà (Perelada).

De cara a aquest partit, el Figueres arriba molt castigat: no només pel desgast que arroseguin del partit de Copa Catalunya de dimecres (o, en el cas de Cristino, també el de dijous amb Catalunya), sino per la plaga de lesions que pateixen: no hi serà Ferran Grau per acumulació de targetes, i tampoc Pol Compte, que complirà el segon dels 4 partits de sanció per agressió a un rival. Però és que, a més dels 2 sancionats, Xavi Punsí té 7 lesionats i un malalt: el cervell empordanès Guillem Cornellà continua de baixa per una lesió a l'espatlla que el tindrà fora de combat 3 setmanes més; Busquets per un trencament muscular; Barrera per problemes a les costelles; Àlex Arimany amb lesió de lligaments; Moñino té per dues setmanes per un hematoma a la cama; Micaló es va lesionar a un entrenament, i en principi tampoc jugarà Ureña; a més, Murga pateix una gastroenteritis que el farà ser dubte fins a última hora. Amb aquest panorama, Punsí haurà de convocar un mínim de 3 jugadors juvenils per completar la convocatòria. Veurem si l'Europa pot aprofitar aquesta circumstància.

Aquest és el resum de l'últim partit a casa del Figueres, que va empatar a 3 davant el Gavà:

FONT: Gavà TV

PRECEDENTS:

FONT: Futbolme

Tot i que a nivell global, els precedents són lleugerament favorables a l'Europa, el cert és que les visites a Figueres no se'ns han donat massa bé històricament. Abans de l'empat a un aconseguit la temporada passada, l'última (i única) vegada que els escapulats havien visitat Vilatenim en partit de lliga va ser a 2ª B, la temporada 94-95, amb derrota 2-0 i expulsió del llavors jugador 'Tintín' Márquez. L'anterior visita a 3ª va ser a l'antic Camp del carrer del Far, ara fa 30 anys, amb desfeta 4-2. En la visita de la temporada passada l'Europa va trencar amb 32 anys sense puntuar a la ciutat figuerenca. Però, atenció, diumenge farà... 43 anys, 8 mesos i 18 dies de l'última victòria a Figueres!!: 25 de gener de 1970, 0-2, amb gols de Litri i Gil. Potser ja tocaria repetir...

A nivell global, cal destacar que aquest serà el l'enfrontament oficial nº 50 de la història entre Europa i Figueres. El balanç per ara és favorable als escapulats, que han guanyat 21 partits, pels 16 triomfs empordanesos i 12 empats. En aquests 49 enfrontaments previs, l'Europa ha fet 91 gols, i el Figueres 81.



En aquest quadre falten l'1-0 a casa i l'1-1 a fora de la darrera lliga (FONT: CD oficial història i estadística CE Europa)

Crònica a Mundo Deportivo de l'últim triomf de l'Europa a Figueres... fa 43 anys!!


ESTADI:


MUNICIPAL DE VILATENIM, (Avgda. Jocs Special Olympics s/n, Vilatenim (Figueres)
Diumenge 13 octubre, 16:30h

15 euros, Tribuna
8 euros, General i Laterals
Gratis, Socis UE Figueres



Mostra un mapa més gran
FONT: GoogleMaps

Per cert, si no podeu anar a Figueres a donar suport a l'Europa, podeu seguir el partit per ràdio i TV: ja sigui a través del programa radiofònic-televisiu 'En Joc' de La Xarxa, que s'emet per ràdio, internet o per la TV local més pròxima a partir de les 4 de la tarda. Una altra opció és Tramuntana TV, que ofereix tots els partits del Figueres en streaming.


PARTITS JORNADA 9:


FONT: FCF.cat

ALTRES PARTITS CE EUROPA:


-Dissabte 16h, Nou Sardenya: EUROPA JUVENIL -SAN FRANCISCO (6ª jornada Divisió d'Honor, grup 3)
-Diumenge 10h, Complex Esportiu Fort-Pienc: GUINARDÓ - EUROPA B (4ª jornada Quarta Catalana, grup 17)
-Diumenge 12h, Nou Sardenya: EUROPA FEMENÍ - ESPANYOL B (5ª jornada Segona Divisió, grup 3)


FONT: CEEuropa.cat