dimarts, 15 d’octubre del 2013

El mític Panenka presentarà l'acord entre l'Europa i la revista que porta el seu nom



L'Europa ha anunciat un acord de col·laboració amb la revista de futbol Panenka, que serà explicat amb detall divendres a les 12:30h al Nou Sardenya. Una cita ben especial, i és que comptarà amb la presència a l'estadi gracienc del mític Antonin Panenka, el futbolista que va saltar a la fama mundial en la final de l'Eurocopa de 1976, quan va marcar el penal decisiu que va donar el títol a Txecoslovàquia amb un atrevit llençament fliux, en vaselina, i pel centre de la porteria. Aquest tipus de llençament, fins aleshores inèdit en el món del futbol, va ser batejat a partir d'aquell dia com 'penal de Panenka'. 

Tan atrevit com aquell llençament va ser el de la revista Panenka, a l'octubre de 2011 a Barcelona. Un grup de joves periodistes cansats de les rutines i les misèries laborals de la premsa futbolística es van llençar a l'aventura de publicar una revista de paper en plena era digital. Una revista sobre futbol, però allunyant-se de la mirada superficial i acomodada de la premsa diària, per mirar-se l'esport rei des d'altres perspectives i vinculacions amb la història, l'art, el cinema, la música, la literatura... el que molts van qualificar de bogeria, 2 anys després ja té distribució a una quarentena de ciutats de Catalunya i Espanya, i també té ja versió digital. La revista, a més, té connexions escapulades: com us explicàvem el mes passat, en el nº de setembre la revista li va dedicar un article-entrevista de 6 pàgines a l'ex-capità Àlex Delmàs i l'Europa. I entre els seus redactors i col·laboradors compten amb nombrosa presència de seguidors escapulats habituals al Nou Sardenya... l'Europa i la revista Panenka, dues visions romàntiques i apassionades del futbol que ara es donaran la mà.

L'EUROPA I ELS CRACKS MUNDIALS

Antoni Ramallets, possiblement el crack mundial més important sorgit de l'Europa (FOTO: CE Europa.cat)

Antonín Panenka no serà, ni de bon troç, el primer crack mundial del futbol que té connexions amb l'Europa en els 106 anys d'història escapulada. D'entre els futbolistes més destacats que han passat per l'Europa, trobem homes com Ramallets, Manel Cros, Alcázar, Eulogio Martínez, Mariano Gonzalvo, Tintín Márquez, o Zoltan Czibor, presentat en un partit per a les Festes de Gràcia el 19 d'agost de 1962:

El debut de Czibor amb l'Europa, en plenes Festes de Gràcia (FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo)

Czibor, però, no va ser l'únic mite del futbol hongarès que ha vestit la samarreta escapulada. En aquest cas, però, parlem d'un partit puntual, en què un dels grans del futbol mundial, Ladislao Kubala, va jugar amb l'Europa. Va ser el 8 de desembre de 1965, en un amistós contra l'Espanyol jugat al Nou Sardenya sota una forta tempesta, i que va acabar amb empat a 1 final:

Laszy escapulat; Kubala, segon per l'esquerra ajupit, defensant l'equip gracienc (FOTO: CE Europa.cat)

FONT: Hemeroteca Mundo Deportivo

I si Kubala està considerat un dels millors futbolistes de la història, què dir de Johan Cruyff, a qui la immensa majoria situa en el top-4 de la història de l'esport rei? Doncs la seva vinculació amb l'Europa no es limita als llaços familiars amb l'actual entrenador del juvenil, Jesús Mariano Angoy. I és que en Johan també ha vestit la samarreta de l'Europa en partits amistosos/benèfics, com ara aquest mateix estiu:

Cruyff, de taronja mecànica escapulada (FOTO: @Hellnoi)

També en la història recent, cal recordar episodis com el pas pel Nou Sardenya del Barça B de Pep Guardiola, que es va proclamar campió de 3ª a Gràcia, en un partit on van jugar joves futbolistes com Pedrito, Busquets o Jeffrén:

Delmàs i Busquets al Nou Sardenya; aquell dia també va jugar un altre futur campió del món: Pedrito (FOTO: CE Europa.cat) 


Pep Guardiola, en la roda de premsa acabat de ser campió de 3ª al Nou Sardenya (FONT: Europa TV)


Com molt bé m'apunten des de la Torcida Escapulada i l'Àngel Garreta, altres futbolistes de renom mundials que han passat pel Nou Sardenya, però per motius publicitaris i comercials són Samuel Eto'o o Karim Benzemà, que juntament amb el porter internacional francès Steve Mandanda, al juny de 2009 va gravar un anunci per promocionar el popular videojoc FIFA 2010:

Les imatges de Benzemà i Mandanda al Nou Sardenya van ser prímicia mundial del web de l'Europa (FOTO: CEEuropa.cat)

I per acabar aquesta repassada, què millor que fer-ho amb els millors futbolistes masculí i femení dels darrers anys? I és que Leo Messi va fer el seu debut a Tercera Divisió en un partit contra l'Europa; va ser el 29 de novembre de 2003, en un Barça C - Europa jugat al Miniestadi, i que va acabar amb 2-1... i tot i que diuen que Messi es va sortir, no va aconseguir fer-li cap gol a la porteria gracienca.

Messi, fent tornar boja la defensa escapulada, amb David Ros i Sergio Garrido (FOTO: Pedro Castroverde / Sport)

I del millor futbolista del món, a la millor jugadora del planeta l'any 2011, quan va ser campiona del món, millor jugadora i pitxitxi d'aquell torneig: la japonesa Homare Sawa, que amb motiu d'un stage a Barcelona del seu club, l'INAC Kobe, va fer un entrenament al Nou Sardenya. Va ser l'1 de febrer de 2012, i a les parets de l'estadi gracienc encara ressonen les veus de la multitud de periodistes catalans i japonesos que van cobrir l'esdeveniment...

Homare Sawa i la premsa japonesa van revolucionar el Nou Sardenya al 2011 (FOTOS: CE Europa.cat)

FONT: BTV Esports

Divendres, Antonin Panenka s'unirà a la llista de cracks de la història del futbol amb lligams escapulats...

-----------------------------------------------------

EL CAPITÀ ÀLEX CANO A BTV

Com sempre ben pendents de l'actualitat de l'Europa, els companys de BTV Esports han parlat amb Àlex Cano per conèixer una mica millor al nou capità escapulat:


FONT: BTV Esports