divendres, 30 de desembre del 2016

2016: quart play-off seguit i un equip que es desfà

Cano i Alberto, únics supervivents de l'Europa campió de Catalunya ara fa 20 mesos
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

Després de 4 temporades exitoses, 2016 ha estat un any agredolç per al Club Esportiu Europa. La primera meitat de l'any va ser la de la remuntada històrica de l'Europa d'Albert Poch que va permetre assolir el quart play-off d'ascens a Segona B consecutiu. I la segona, la d'un equip campió de Catalunya al 2015 que s'ha acabat de desfer en els últims mesos, donant lloc a una situació delicada a la lliga, i a un relleu precipitat a la banqueta.

L'Europa va protagonitzar la millor volta de la història del club, amb 42 punts de 57 possibles
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

Un 2016 que començava de la millor manera possible, amb una remuntada a Granollers (2-3) que deixava les bases per a la increïble reacció a la segona volta de la lliga (la millor volta de la història de l'Europa: 42 punts de 57 possibles). Algunes dates destacades d'aquest tram del campionat? El retorn de Pedro Dólera i els ex del Prat al Nou Sardenya, la golejada 0-5 a Peralada (el 31 de gener, últim penal a favor de l'Europa a la lliga...), el pol·lèmic derbi al Narcís Sala a la gespa i a la grada, la primera victòria a Tercera contra la Montañesa, o l'empat a Sant Feliu que garantia el play-off. Un any més, el sorteig va deparar-li a l'Europa un dels viatges més llunyans possibles: San Fernando, Cadis. A l'anada, empat 1-1, i a la tornada, derrota 2-3 i eliminació a les primeres de canvi. En l'àmbit social, destacar també en aquesta primera meitat de l'any el retorn del club a la Festa de Sant Medir més de 8 dècades després.

L'estiu va provocar un munt d'altes i baixes inesperades que van continuar amb la lliga començada
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

L'estiu va capgirar-ho tot com un mitjó, amb la marxa de gran part de la columna vertebral de l'equip. En alguns casos, per la lògica ambició de provar fortuna a equips de Segona B. En d'altres, per sorprenents marxes a altres equips de Tercera (la que més va cridar l'atenció, la marxa del jugador de la casa Carlos Guzmán). I sorprenents també van ser algunes de les baixes per decisió tècnica (com ara, l'adéu al Top-7 històric del club, Ramon Rovira). Amb tot, a l'Europa 2016-2017 ja només quedaven 2 supervivents de l'equip campió de Catalunya al març de 2015: els capitans Cano i Alberto. Després de decepcions estiuenques com l'eliminació de Copa Catalunya o del Torneig d'Històrics a les primeres de canvi, l'Europa va fer una arrencada de campionat molt dolenta, que va posar en dubte la planificació esportiva estiuenca. Amb tot, l'única víctima de la situació va ser el tècnic Albert Poch, que va dimitir després de la jornada 11. Després d'un parell de partits amb el seu segon Takahisa Shiraishi a la banqueta, l'Europa va fitxar Joan Esteva com a substitut. Després de dues derrotes consecutives amb Monta i Terrassa, l'equip va tocar fons; però a partir d'una defensa sòlida, l'Europa arriba al final de 2016 enllaçant 4 jornades sense perdre ni encaixar cap gol, amb dos empats sense gols i dues victòries per la mínima, i fora del descens directe.

Joan Esteva va prendre el relleu d'Albert Poch a la banqueta escapulada
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

Altres notícies escapulades d'aquesta segona meitat de l'any? El diari 'El País' va destapar un escàndol pel presumpte frau en un partit de cadets suposadament arreglat que hauria perjudicat l'Europa; el derbi amb el Sant Andreu va tornar a evidenciar les pèssimes relacions amb el club quadribarrat, amb doble pol·lèmica pel preu de les entrades i pel lamentable comportament del mateix sector de l'afició andreuenca que ja havia protagonitzat incidents similars la temporada anterior. I ja aquests últims dies de desembre, el club va convocar oficialment eleccions a la presidència per al pròxim 29 de gener. Xifres històriques com la consecució d'Àlex Cano del quart lloc històric en partits jugats amb l'Europa (o del dotzè lloc d'Alberto), o la gran marxa de l'Europa femení (lluitant per l'ascens a Primera), són altres fets remarcables d'aquest final de 2016 que ens deixa aquestes xifres i aquestes imatges:

FONT: 'Vamos, escapulados!'

 FONT: 'Vamos, escapulados!'

FONT: 'Vamos, escapulados!'


L'Europa de Poch va assolir el quart play-off consecutiu; la gran alegria escapulada de 2016
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

La remuntada a Granollers va ser l'inici d'un 2016 amb reacció històrica
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

Al gener, Pedro Dólera va tornar per primer cop al Nou Sardenya com a visitant
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

Històric retorn a la festa de Sant Medir, vuit dècades després
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

L'Europa va guanyar la Montañesa per primera vegada a Tercera
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

L'eliminació amb el San Fernando, un dels moments més amargs de 2016
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

Adéus sorprenents com els històrics Rovira i Guzmán, metàfora del final d'una etapa
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

La derrota a Figueres va provocar l'adéu d'Albert Poch
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

 
El retorn dels derbis i lamentables comportaments impunes han empitjorat les relacions amb el Sant Andreu
(FOTOS: 'Vamos, escapulados!' / CE Europa)

La solidesa defensiva i els gols de Civil estan fent renéixer l'Europa al tram final de 2016
(FOTO: Fran Capell / CEEuropa.cat)

'Capi Cano' va sumar 247 partits a Sabadell, i ja és Top-4 històric de partits jugats amb l'Europa
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

La lluita de l'Europa per pujar a la Primera femenina, orgull i il·lusió de l'europeisme
(FOTO: Fran Capell / CEEuropa.cat)

La convocatòria d'eleccions per al 29 de gener de 2017, darrera gran notícia de l'any
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)


Tant de bo 2017 vingui carregat d'èxits europeistes. Salut, escapulats!