divendres, 29 d’agost del 2014

Prèvia Figueres - Europa; a trencar malediccions!

FONT: UEFigueres.cat

El calendari no va ser massa benevolent amb l'Europa pel que fa a l'inici de lliga, i després d'empatar 0-0 amb el Terrassa, ara els homes de Pedro Dólera han de visitar aquest dissabte al vespre un dels camps més complicats de la categoria. Vilatenim, però, es presenta també com una bona oportunitat per que l'Europa dels reptes intenti trencar ratxes i malediccions històriques. I, tot sigui dit, guanyar a un equip com el Figueres seria una bona injecció de moral per catapultar les aspiracions escapulades i donar un primer cop a un dels que hauria de ser rival directe en la zona alta de la taula. Si és que en futbol es pot pretendre que es compleixin les teòriques lògiques de cada principi de temporada...

La primera ratxa per trencar són els 332 minuts sense marcar en lliga regular. Des que Guzmán va marcar aquell golàs de volea contra la Rapitenca el passat 1 de maig, l'Europa no ha tornat a marcar en partit de lliga (3 partits i mig sense fer-ho); i si ampliem l'estadística amb els partits de play-off, als 7 partits disputats des de llavors, l'equip només ha marcat 1 gol (el de Cano contra la Mutilvera). L'equip té recursos de sobra per acabar amb aquesta mala ratxa, tal i com ha demostrat a la pretemporada, i Figueres seria una magnífica plaça per tornar a assaborir el plaer del gol. Així, de retruc, se superaria una segona dada negativa acumulada: 376 minuts sense marcar com a visitant, acumulats en els darrers partits a fora de lliga i play-off: han estat 4 partits sencers sense marcar lluny de Gràcia, i l'última vegada a fer-ho va ser, curiosament, en l'estadi que ara és seu provisional dels partits com a local: Can Peixauet, en el triomf per 1-7 del passat 13 d'abril.

Des del tercer gol de Javito en l'1-7 a la Grama, l'Europa no ha tornat a marcar a domicili
(FOTO: Àngel Garreta / Golcat.com)

Aquestes dues primeres ratxes a superar serien imprescindibles per trencar la tercera: tornar a guanyar en lliga 4 partits després (el susdit partit contra la Rapitenca), i de retruc, tornar a vèncer com a visitant, cosa que no passa des de l'1-7 a la Grama de la jornada 33 en la passada lliga (des de llavors, empats 0-0 a Palamós i Mutilva, i derrotes 1-0 a Terrassa i 2-0 a Socuéllamos). Si l'Europa aconseguís el triomf, a més, superaria una maledicció històrica que dura ja 44 anys, des de l'últim triomf a Figueres que comento amb detall a la secció de precedents...

De cara al partit, Pedro Dólera recupera Alberto, absent contra el Terrassa per sanció. Continua sent baixa per lesió el porter Sergio, i Valderas perquè encara no té ritme de competició. Tampoc podrà jugar Víctor Durán per problemes d'isquiotibials.


EL RIVAL:

El nou Figueres 2014-2015
(FOTO: UEFigueres.cat)

Quan parlaves amb tothom relacionat amb el futbol català durant la pretemporada, les valoracions eren pràcticament unànimes: "compte amb el Figueres, que està fent un equip per lluitar pel títol i el play-off". Segurament per això, la derrota per 3-0 a Rubí en la jornada inaugural va resultar molt sorprenent. Amb tot, la pretemporada ja va deixar xifres que revelaven que l'equip empordanès encara està per fer, i és que de 7 partits, només va ser capaç de guanyar-ne 1, mentre en va empatar 4 i en va perdre 2. Com l'Europa, alguns d'aquests empats li van permetre arribar fins als vuitens de final de la Copa Catalunya superant tandes de penals, per bé que els graciencs ja són a quarts i els de Francesc Cargol (pots llegir aquesta entrevista al tècnic que li van fer a 'L'Esportiu') van caure en la darrera ronda davant el Cerdanyola també des del punt fatídic.

Sigui com sigui, els fitxatges del Figueres el converteixen en un dels teòrics favorits per a la zona alta de la lliga: l'equip de Vilatenim ha incorporat 4 homes destacats del Palamós (Toni Cunill, Chicho, Ritxi Mercader i el golejador Javi Revert), jugadors importants de la zona d'Osona com Ramon Masó (Manlleu) o Roger Vidal (Olot), i també han retornat a Catalunya al talentós Marc Serramitja, que jugava al Kristiansund noruec. És cert que també han perdut homes importants com l'exquisit Guillem Cornellà, Iván Cristino o clàssics com Argi, Teixi o Micaló. I possiblement tota aquesta renovació expliqui que per ara els resultats no siguin els esperats, mentre l'equip s'acaba de conjuntar.

De cara a aquest partit, Francesc Cargol té les importants baixes a la davantera de Javi Revert i Bonaventura. En principi, el tècnic espera recuperar Toni Cunill, Roger Vidal i Barrera, també absents a Rubí per problemes físics.


Entrenador, altes, baixes i jugadors que segueixen del Figueres
(FONT: futbolcatalunya.com)



PRECEDENTS:


FONT: Futbolme.com

Aquest serà el partit oficial nº 52 entre Figueres i Europa, i els precedents afavoreixen els graciencs: 23 victòries, 13 empats i 15 derrotes, amb 93 gols marcats i 82 d'encaixats. El cert, però, és que les visites a la capital de l'Alt Empordà se li resisteixen, i molt, a l'equip gracienc: i és que ja fa 44 anys i 7 mesos de l'últim triomf a Figueres. Concretament, va ser el 25 de gener de 1970, en un triomf per 0-2 amb gols de Litri i Gil. Les dues darreres temporades s'han arrencat dos empats (0-0 i 1-1 fa dues temporades: Javi Lara, de penal, va fer l'únic gol gracienc a Vilatenim en 3 visites), i l'altre precedent a l'actual camp del Figueres en partit de lliga ja datava de la temporada 94-95, a 2ª B, amb derrota per 2-0. La visita precedent, encara a l'antic Camp del Far, datava de l'any 83, amb una altra desfeta per 4-2.

25 de gener de 1970, últim triomf de l'Europa a Figueres, ara fa més de 44 anys. A Vilatenim encara no s'ha guanyat
(FONT: hemeroteca Mundo Deportivo)


Javi Lara, únic golejador de l'Europa en 3 visites de lliga a Vilatenim
(FOTO: UEFigueres.cat)


ESTADI:

MUNICIPAL DE VILATENIM, (Avgda. Jocs Special Olympics s/n, Vilatenim (Figueres)
Dissabte 30 setembre, 19h*

10 euros, General
Gratis, Socis UE Figueres i menors 16 anys



Mostra un mapa més gran 
FONT: GoogleMaps



*Tot i que habitualment el Figueres juga diumenges a la tarda al seu camp, el partit s'ha avançat a dissabte per la coincidència amb el Festival Acústica que es fa aquests dies a la capital de l'Alt Empordà. En cas que no pogueu desplaçar-vos a Vilatenim, una altra opció per seguir el partit és a través de la retransmissió radiofònica íntegra a través de 'Ventdelnord.tv'., a banda de l'habitual seguiment del twitter oficial de l'Europa.



FONT: meteocat.cat


PARTITS JORNADA 2:

FONT: FCF.cat


ALTRES EQUIPS CE EUROPA:

JUVENIL A (1ª jornada Lliga Nacional Juvenil, Grup 7):


FONT: Futbolme.com


El femení ha caigut aquest divendres en les semifinals de Copa Catalunya contra el primer equip del Barça de Primera Divisió per 9-1.