dilluns, 28 d’abril del 2014

L'Europa, el més beneficiat pels goal-average directes i pels empats múltiples

L'Europa encara aspira a celebrar el primer títol de lliga en 51 anys; les matemàtiques en casos d'empat, al seu favor
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

La jornada de diumenge ha igualat encara més la lluita pel campionat de lliga, incorporant un cinquè aspirant real al títol. A només 3 jornades per acabar la lliga, amb només 4 punts de diferència entre els 5 primers classificats, i un enfrontament directe aquest pròxim dijous entre Rubí i Montañesa, pot passar qualsevol cosa. I, no ens enganyem, hi ha moltes opcions que aquesta igualtat a punts acabi fent que el campió es decideixi per goal-average. Un factor a tenir molt en compte, i del que Pedro Dólera sempre n'està molt pendent, després de perdre 2 ascensos per 1 sol gol (a Divisió d'Honor juvenil amb la E.F. Prat Blaugrana i a Tercera amb el Marianao) en dues situacions de triple empat a punts. Analitzem, doncs, cóm es resoldrien les diferents combinacions d'empats entre 2, 3, 4 o fins i tot 5 equips, en cas d'igualtat final a punts (no cal dir que un és de lletres i, en aquest garbuix de xifres, puc haver tingut algun lapsus numèric; si en detecteu algun, m'ho dieu per que ho rectifiqui!)


CRITERIS DE DESEMPAT:

En pimer lloc, recordem els criteris de desempat que estableix el reglament vigent, segons la circular nº6 enviada per la Federació Espanyola de Futbol el passat 8 d'agost:


FONT: RFEF

És a dir, en cas d'empat a punts entre 2 equips, es desempata amb el tradicional goal-average directe; si persisteix l'empat, es mira el goal-average general, i si també està empatat, el tercer criteri de desempat són els gols marcats. Fins aquí, res que no sabéssim...

...i per aclarir el tema dels empats múltiples entre 3 o més equips, el primer criteri, també és prou conegut: lligueta entre els equips implicats, i qui més punts ha sumat, guanya. En cas que persisteixi l'empat (cosa que passa en alguns casos d'aquesta lliga), s'ha de mirar la diferència de gols en aquesta lligueta entre els equips implicats; i si tot i així no es desempata, es mira goal-average general i, en cas necessari, els gols marcats en tota la lliga.


SITUACIÓ ACTUAL:

Un cop clarificat el reglament, repassem la situació actual pel que fa a classificació i enfrontaments directes entre els 5 aspirants al títol, que acabarien desfent una hipotètica igualtat a punts final en la ressolució del campionat:

FONT: FCF.cat

Cal dir que la diferència de gols actual dels 5 aspirants al títol és la següent: Montañesa +28; Europa +25; Cornellà +16; Ascó +14 i Rubí +18.

FONT: 'Vamos, escapulados!'


CASOS DE GOAL-AVERAGE DIRECTE:

Des del punt de vista de l'Europa, cal remarcar que només té perdut l'average amb la Montañesa, i guanyaria qualsevol empat a punts amb Cornellà, Ascó o Rubí. Aquest seria el quadre complet:

                                                                *El Rubí-Montañesa es juga dijous; a l'anada va guanyar el Rubí 0-1

FONT: 'Vamos, escapulados!'CASOS DE TRIPLES EMPATS:

Havent-hi 5 equips implicats, hi ha 10 combinacions diferents de triples empats, i cada equip hi és a 6 de diferents. Des del punt de vista escapulat, cal remarcar que de 6 possibles triples empats, l'Europa en guanya segur 3 casos, 2 més es resoldrien per diferència de gols general, i 1 més està pendent del que passi dijous al Rubí-Montañesa. És a dir, ara mateix l'Europa no perd cap triple empat. Poso primer els 6 casos que afecten l'Europa, i acabo amb els 4 que no:

-En vermell, equips que ja guanyen de manera definitiva aquell triple empat; si els 3 equips surten en blau, aquell triple empat s'haurà de resoldre per diferència de gols general al final de la lliga

-En cursiva, triples empats que es resoldran en funció del que passi al Rubí-Montañesa de dijous. Si la cursiva està en vermell, és perquè el partit de dijous ja no canviarà res la ressolució d'aquell triple empat

Casos amb l'Europa implicat:Casos sense l'Europa implicat:


CASOS DE QUÀDRUPLES EMPATS:

Havent-hi 5 equips implicats, hi ha precisament 5 combinacions de possibles quàdruples empats, i cada equip hi és en 4 casos. L'Europa en té 3 de guanyats, i un altre pendent del Rubí-Montañesa de dijous:

Casos amb l'Europa implicat:

Casos sense l'Europa implicat:


CAS DE QUÍNTUPLE EMPAT:

Lògicament, hi ha un únic cas de quíntuple empat entre els 5 equips implicats, que ara mateix afavoreix l'Europa, però que encara podria canviar en funció del que passi dijous al Rubí-Montañesa:CONCLUSIÓ:

El gol guanyador en el debut contra el Cornellà va obrir la ratxa de bons resultats contra rivals directes
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')


Des del punt de vista escapulat, cal destacar que dels 15 possibles empats amb 1, 2, 3, o 4 rivals, l'Europa ja en té assegurats 9 al seu favor; 3 més estan pendents del Rubí-Montañesa (i de moment, afavoreixen l'Europa); altres 2 es resoldrien amb el goal-average general final (l'Europa li ha de recuperar 3 gols a la Montañesa); i només 1 cas d'empat final a punts el té perdut l'equip gracienc (el goal-average directe amb la Montañesa). Queda clar que l'Europa ha fet els deures en els enfrontaments contra els rivals directes de la zona alta.


PARTITS PENDENTS:

Acabo amb les 3 jornades que li queden a cadascun dels 5 equips implicats; en dues setmanes tindrem campió. Confiem que sigui l'Europa! Vamos, escapulados!!


FONT: FCF.cat