diumenge, 4 de gener del 2015

L'Europa pot igualar diumenge un rècord de fa 57 anys

L'Europa de 1958 va jugar la promoció per pujar a Segona, i va guanyar el primer partit de l'any per tercer any seguit
(FOTO: llibre 'Història d'un Històric' / Ramon Vergés)

Diumenge vinent torna la lliga de Tercera, i l'Europa jugarà a Vilassar de Mar amb la possibilitat d'igualar una fita que només ha passat una vegada en 51 anys a la categoria: guanyar el primer partit de l'any per tercera temporada consecutiva. Això només va succeïr una vegada en la història escapulada, quan l'Europa va començar guanyant els anys 1956, 57 i 58: la temporada 55-56 ho va fer amb un triomf per 4-2 en un derbi amb el Sants jugat... l'1 de gener!!! També l'1 de gener de l'any següent, l'Europa va superar el Puigreig per 4-1, i encara més gran va ser la golejada de la temporada següent (la més gran en un primer partit de l'any dels graciencs a Tercera): 7-0 davant l'Horta, , en un altre derbi barceloní, el 5 de gener de 1958. L'Europa actual ha guanyat en el primer partit de l'any de les dues últimes campanyes (0-1 a Masnou amb gol de Javi Sánchez l'any passat, i 1-0 davant l'Olot  amb gol de falta de Javi Lara, ara fa 2 anys). Diumenge, doncs, tindrà l'oportunitat d'igualar un rècord que ja té 57 anys.


5/1/1958: l'Europa guanyava el primer partit de l'any per 1ª i única vegada durant 3 anys consecutius
(FONT: hemeroteca Mundo Deportivo)

Darrerament, l'Europa sembla haver-se tret de sobre la mala dinàmica que el perseguia en el primer partit de l'any: ha guanyat en 3 de les 4 darreres ocasions (els partits susdits amb Masnou i Olot, i també el primer partit de 2011, davant l'Amposta, per 3-1). Però aquesta no estava sent la tendència de les 3 últimes dècades. I és que en els últims 30 anys, només ha estat capaç de sumar 6 triomfs: els 3 que ja hem citat, el 3-1 davant el Badaloní de l'any 2000, el 0-1 a Terrassa de 1990, i el 5-3 contra el Lleida de l'any 1988.

7/1/1990; un dels 3 úncs triomfs a domicili en el primer partit de l'any de l'Europa
(FONT: hemeroteca Mundo Deportivo)

L'Europa no ha començat mai l'any jugant contra el Vilassar de Mar, i guanyar diumenge l'equip del Maresme implicaria també una fita gens freqüent en la història escapulada; i és que, de 34 vegades que l'Europa ha començat l'any jugant a fora a Tercera, només ha sumat 3 triomfs: l'any passat al Masnou (0-1), el 7 de gener de 1990 a Terrassa (0-1), i el 13 de gener de 1963 a Vilanova (1-2).


Pots clicar a la imatge per fer-la més gran
(FONT: 'Vamos, escapulados!')


ORIOL DOT i ROVIRA, EN L'ONZE IDEAL DELS TÈCNICS DE TERCERA

Dot i 'Ruvi', jugadors molt valorats pels entrenadors de la lliga
(FOTOS: 'Vamos, escapulados!')

Arribem a l'equador de la temporada, i ara començaran a jugar-se les garrofes en les diferents lluites de la part alta i baixa de la lliga a Tercera. Bon moment per fer pronòstics del que ens espera, i també balanç del que hem viscut fins ara. El diari L'Esportiu ha fet una enquesta amb els 20 tècnics del grup català de Tercera per que pronostiquin quins creuen que seran els 4 equips que acabaran entrant al play-off, i també per determinar l'onze ideal d'aquesta primera meitat del campionat. I segurament l'irregularitat de l'Europa en les 18 primeres jornades ha tingut molt a veure en els resultats de l'enquesta...

El lateral dret escapulat Oriol Dot i l'extrem Ramon Rovira són els 2 jugadors europeistes triats entre els 11 més valorats del que portem de campionat. També han rebut algun vot dels 20 tècnics de Tercera per formar part d'aquest onze altres jugadors de l'Europa com Putxi, Alberto, Javi Lara, Camacho, Nils o Padilla, però cap d'ells ha arribat als suficients per entrar en l'equip ideal. 

L'11 ideal de Tercera per als entrenadors de la lliga
(FONT: L'Esportiu)

També és molt significatiu el fet que, tot i que 12 dels 20 tècnics han triat l'Europa com un dels 4 equips que jugarà play-off, l'equip escapulat no ha sumat suficients pronòstics per entrar en la tria definitiva: Pobla de Mafumet (com a principal favorit al títol), Rubí, Ascó i Terrassa són els equips pels que aposten els entrenadors de la categoria. Confiem que l'Europa reaccioni en aquesta segona volta i, a base de triomfs i bon joc, torni a ser considerat com a l'inici del campionat: un dels favorits per al play-off, i per al títol. La realitat, això sí, és que el conjunt escapulat comença 2015 en la sisena plaça, a 1 punt del play-off, i a 7 del líder.