divendres, 15 de març del 2013

Prèvia Europa - Cornellà: partit de gegants

És ara o mai. Després d'una llarga i dura temporada en què ha estat a 10 punts del liderat, l'Europa ha aconseguit arribar al tram decisiu de la lliga barallant-se colze a colze amb els dos gegants: Olot i Cornellà. I aquest diumenge, i davant dels del Baix Llobregat, ha arribat l'hora de cobrar-se molts deutes: un, amb ells mateixos i amb l'afició; i és que després d'una última temporada de patiments i moments traumàtics, equip i seguidors mereixen tornar a sentir-se importants i respectats com un dels grans de la lliga. Dos, i relacionat amb el que ara deia, ha arribat l'hora de demostrar-li a molta gent que ha estat menystenint el potencial real d'aquest Europa i ignorant-lo de la lluita pel títol que aquest equip no té res a envejar-li a aquests dos equiparros d'enorme qualitat que són Olot i Cornellà. I tres, després de la immerescuda derrota a Cornellà d'ara fa una volta en temps afegit i jugant amb 10 des del minut 19, és moment de repetir l'exhibició tàctica i de fortalesa que va fer l'equip davant l'Olot, per intentar sumar 3 punts importantíssims contra l'equip de Jordi Roger. Un d'aquells partits de 6 punts (o fins i tot 7): els 3 que guanyes, els 3 que deixa de guanyar el rival, i el punt extra del goal-average particular.

Ha arribat l'hora de la rebel.lió escapulada a la lliga

Des d'aquell 1 de novembre, l'Europa ha estat, de llarg, el millor equip de la lliga: en aquests últims 18 partits, l'Europa només n'ha perdut 1 (a St. Carles de La Ràpita), i ha sumat 41 punts. O el que és el mateix, 5 punts més que l'Olot (que n'ha sumat 36) i 9 més que el Cornellà (que n'ha sumat 32). En aquest mateix període, els dos rivals dels escapulats han perdut 4 partits cadascun. Arguments numèrics de pes com per que l'equip surti al camp diumenge segur de sí mateix i convençut que, amb la humilitat, el treball, la solidaritat i el rigor tàctic demostrats fins ara, poden plantar cara a aquest sensacional rival que és el Cornellà. Ja em sembla bé que jugadors i tècnics, de portes en fora, mantinguin el discurs que només pensen en assegurar el play-off, i que diumenge és un partit per gaudir sense pressió. Precisament avui hem vist que Pedro Dólera deia a futbolcatalunya.com que no han preparat el partit com una final. Però estic segur que per dins, tots ells estan desitjant reivindicar-se com un equip amb somnis ambiciosos que volen fer realitat.

I com que aquests somnis són exactament els mateixos que té l'afició escapulada, ha arribat l'hora també que la grada faci sentir la seva veu com mai. Deia l'altre dia a twitter l'Àngel Garreta que, des que va començar 2013, només hi ha hagut un partit a casa en què l'assistència als partits al Nou Sardenya hagi baixat de 1.000 espectadors. Senzillament espectacular. Pedro Dólera també ha dit més d'una vegada aquesta temporada que quan l'estadi està així de bonic, l'equip va sol. I no tinc cap mena de dubte que més d'una de les 7 remuntades que ha fet ja l'equip en aquesta lliga ha estat gràcies al suport de l'afició escapulada. I ara que arriba el tram decisiu de la temporada, això ha d'anar a més. Escapulats mandrosos que es queden a casa, amics, familiars, jugadors del futbol base... tothom ha de posar el seu granet de sorra per perllongar encara més la increïble ratxa d'11 mesos menys 5 dies que farà diumenge que l'equip no perd a casa. Tothom a deixar-se la veu, plogui, nevi o faci sol.

Igual que davant l'Olot, diumenge la grada del Nou Sardenya també juga (FOTO: La Vanguàrdia)

I voleu que us doni una raó de pes? L'equip depèn de sí mateix per ser campió de 3ª... 50 anys després!! Des de la temporada 62-63 l'Europa no guanya el campionat (també n'havia guanyat l'anterior, sent els 2 únics títols de campió a 3ª que té el club), i estem parlant del mític equip que va pujar a 2ª i va jugar 5 anys en la categoria de plata del futbol estatal. Jo no sé vosaltres, però jo llavors no havia nascut ni en somnis, així que potser ha arribat l'hora de ficar-li mà a la història i inscriure als Rafa Leva, Cano, Delmàs, Camacho i companyia en la llista de noms de llegenda d'aquest club amb 106 anys de vida...

Ha estat setmana mediàtica i de molta feina al Nou Sardenya (FOTO: 'Vamos, escapulados!')

Per posar-li més èpica al partit, Pedro Dólera no pot comptar amb 3 dels defenses teòricament titulars: Xavi León, que com us explicàvem a principis de setmana ja entrena però encara no pot jugar, ni tampoc Cano i Édgar, sancionats (una curiositat: Édgar ja va ser expulsat a l'anada... i l'any passat al Nou Sardenya, jugant amb el Cornellà!!). Per sort, Aitor Torres torna després de sanció i ocuparia un dels laterals. I ara caldrà veure qui ocupa l'altra banda de la defensa, i si el tècnic es veu obligat a reubicar a Mañosa o Iván Álvarez com a central. També torna després de sanció Epitié, que no em pregunteu per què, però tinc un pàlpit que pot ser important diumenge. Qui continua de baixa és Dani Romero, pel còlic que l'ha deixat fora de combat les últimes setmanes. Per si amb tot això no n'hi hagués prou, Diego serà dubte fins a última hora, per culpa d'una estrabada a la cama dreta.


EL RIVAL
Enric Gallego, un autèntic depredador de l'àrea (FOTO: Golcat.com)

Buf! Quan un ha de parlar d'un equip com aquest Cornellà no sap ni per on començar. Màxim golejador de la lliga... amb 51 dianes!! (16 més que l'Europa), els de Jordi Roger són d'aquells conjunts amb una varietat de recursos i de registres que el fan difícil de contrarrestar. Millor equip al 2013 amb 23 punts de 30 possibles (l'Europa el segueix amb 21), millor equip de la 2ª volta empatat amb l'Europa (17 punts de 21 possibles), millor visitant de la lliga empatat també amb l'Europa (25 punts de 42 possibles)... el Cornellà és d'un aquells equips molt agraïts de veure, perquè juga i deixa jugar. I així no ens ha d'estranyar que els seus registres defensius estiguin lluny dels espectaculars números d'Olot i Europa: Cornellà 27 gols encaixats, pels 15 dels garrotxins, i els 16 dels graciencs.

I ara us podria parlar de l'ex porter del Barça B José Bermudez, de defenses com Raul Capó o Joel Marín (quin troç de lateral!), de migcampistes poderosos com David Garcia, d'interiors de toc i feina com Xavi Puerto o Pep Caballé, de mitjapuntes amb gol com Juli, o d'una de les duples atacants més perilloses de 3ª: Boris (9 gols) i Enric Gallego (17 gols, i ara fa unes setmanes, a prova amb el Sheffield Wednesday anglès, com explicava ell mateix a La Xarxa). Però, aprofitant l'anàlisi de luxe que ens van fer aquesta setmana el segon entrenador de l'Europa, Dani Contreras, i el responsable de l'scouting Toni Ribas, millor us el torno a posar, perquè és una conversa molt i molt interessant per conèixer els detalls d'aquest Cornellà:


De cara a aquest partit, Jordi Roger no pot comptar amb Pol Planas, que diumenge passat es va lesionar al colze i estarà entre 7 i 8 setmanes de baixa. Molts ànims per a ell, i que pugui tornar ben aviat! També són baixa per lesió Luis Gaudioso, amb una rotura als isquiotibials, i Didi, amb problemes al turmell. El Cornellà no té sancionats per visitar el Nou Sardenya.


A LA 1ª VOLTA:
L'Europa va fer un gran partit a Cornellà tot i jugar 70' amb un home menys, i va merèixer guanyar, però va rebre un càstig immerescut amb una derrota per 1-0 en temps afegit. Després del partit, el tècnic rival Jordi Roger es va desfer en elogis cap a l'Europa i va admetre que havia estat millor que el seu equip...

FONT: BTV Esports


PRECEDENTS:
El Cornellà ha estat sempre un òs dur de rossegar per a l'Europa, i de les 9 visites de l'equip del Baix Llobregat al Nou Sardenya (sempre a 3ª), només se l'ha pogut guanyar 3 vegades, i per 1 sol gol de diferència. Molt em temo que diumenge tocarà patir igual...






FONT: futbolme.com

Signaríeu l'1-0 de l'any passat? O arriscaríeu per intentar guanyar el goal-average particular?


A nivell global, a casa i fora, els números són lleugerament favorables per al Cornellà, que amb el triomf de la 1ª volta, s'ha endut 6 dels 18 enfrontaments davant els escapulats:


FONT: CD oficial Història i Estadístiques CE Europa


PARTITS JORNADA 28:




























FONT: FCF.cat

Com a afegit a aquesta prèvia, també podeu recordar les sensacions i anàlisis del partidàs de diumenge que han fet aquesta setmana a 'Vamos, escapulados!' els jugadors dels 2 equips, o també 11 periodistes de #futbolcat que veuen cada setmana partits de 3ª.

I recordeu que diumenge, la festa de l'europeïsme i la solidaritat comença ben d'hora:

10h. Partit de St. Medir: Penyes CE Europa - Colles de St. Medir

Durant tot el matí: recollida d'aliments de llarga durada (arròs, pasta, llegums, oli, sucre...) per al Banc dels Aliments, destinats a diverses entitats de la Vila de Gràcia i la ciutat de Barcelona.

12h: CE Europa - UE Cornellà

Hòstia, què nerviós que m'estic començant a posar...



VAMOS, ESCAPULADOS!!!