divendres, 17 de maig del 2013

Prèvia Europa - Pobla de Mafumet; jornada de transistors

Guanyar a La Pobla de Mafumet, que l'Olot perdi al camp de la Rapitenca, i que el Cornellà empati o perdi a casa contra el Vilafranca. No hi ha més volta de full. Dues de les 27 combinacions de resultats possibles; o el que és el mateix, un 7'41% d'opcions de ser campions de lliga aquest diumenge, en l'última jornada de lliga. Serà difícil, gairebé un petit miracle de dimensions èpiques. Però les grans històries estan plenes de dificultats i obstacles, i de tot això l'Europa ha anat sobrat aquesta temporada. La campanya del rècord de punts de la història del club (de moment 75, que poden ser 78 en cas de guanyar diumenge), la del retorn als play-off 12 anys després, la del renèixer després de l'infern de l'any passat, i la de grans moments, com la victòria a Olot de la setmana passada, o d'altres més fotuts, com les lesions de Cebri o, ara, la recaiguda de Camacho. Encara amb el play-off per disputar-se, no hi ha dubte que diumenge serà un dia per gaudir competint, homenatjar als campions de 1963, fer encara més fort el lligam equip-afició de cara als play-off... i d'estar ben pendents de la ràdio, no fos cas que aquesta apassionant lliga de 3 gegants encara ens tingui amagada una darrera sorpresa en forma de títol, 50 anys després de l'últim campionat de 3ª guanyat per l'Europa. La Xarxa oferirà el partit en directe i seguirà tota la resta de la jornada, així que tothom al Nou Sardenya amb el transistor al 91.0 FM, 882 AM o el directe per internet al web de l'emissora!!

Després de la victòria al camp del líder Olot de la setmana passada, l'equip arriba ple de moral a l'últim partit de la lliga regular. Tot i ser conscients que no depenen d'ells mateixos, al vestidor escapulat volen apurar les darreres opcions de títol, arrodonir una lliga descomunal amb un altre triomf que augmenti encara més el nou rècord de punts de la història del club, i seguir posant a to la maquinària per a la batalla dels play-off que començarà el cap de setmana següent. Més objectius? Tancar el Zamora de Rafa Leva (serà seu sempre i quan no encaixi 4 gols més que el porter de l'Olot Óscar Fornés), sumar la victòria nº 22 d'aquesta lliga i igualar la 3ª millor marca de la història del club (tot i que l'actual Europa ha jugat menys partits en aquesta lliga que els 3 equips que el superen), acabar el campionat com l'equip que menys partits ha perdut (4, pels 5 del Cornellà i els 7 de l'Olot), i tornar a guanyar a casa: i és que, després d'un any invictes al Nou Sardenya, ara fa ja un mes i mig que els escapulats no guanyen a Gràcia: des del 29 de març, en aquell 4-0 contra el Vilafranca, l'equip ha acumulat una derrota (2-3 vs. Manlleu) i 2 empats (0-0 vs. Palamós i 2-2 vs. Vic) en els 3 darrers partits a Gràcia.

La mala notícia del triomf d'Olot va ser la recaiguda del golejador escapulat Roberto Camacho, que s'espera que estigui entre 3 i 5 setmanes de baixa per un nou trencament a l'adductor. A banda del lesionat de llarga durada Cebri, l'Europa també tindrà l'absència diumenge de l'altre home gol, Óscar Muñoz, per acumulació de targetes. Precisament en previsió d'una possible cinquena targeta que l'impedís jugar el primer partit de play-off, els tècnics es plantegen reservar Diego diumenge. Amb tot, Epitié té tots els números per jugar de sortida en la posició de 9 (i ja fa setmanes que tinc el presentiment que marcarà un gol important aquesta temporada...). La bona notícia és el retorn de Víctor Durán i Eloi Mir, després de la sanció que van complir a Olot.

A 2 dies per a aquest partit, l'entrenador escapulat Pedro Dólera ha valorat amb mesura les opcions de títol de l'Europa, en declaracions a La Xarxa (minut 19'30" del player):




Com ja hem anat explicant, el club va triar aquest últim partit contra la Pobla per retre homenatge als últims campions de lliga a 3ª, ara que es compleixen 50 anys d'aquell títol: els 8 supervivents de l'Europa del '63 assistiran al Nou Sardenya, saludaran a la plantilla actual per desitjar-los sort abans del partit, inauguraran una exposició fotogràfica amb imatges d'aquella lliga, el capità Josep Boada farà la sacada d'honor, i un cop acabi la matinal futbolística, celebraran un dinar. Tots els detalls, al web oficial del club.

EL RIVAL:
Fran Carbia, el pitxitxi de la Pobla (FOTO: gimnasticdetarragona.com)

La Pobla de Mafumet arriba al Nou Sardenya sense jugar-se més que el prestigi. Després de jugar i arribar fins a l'última ronda dels play-off l'any passat a Iecla, enguany l'equip tarragoní no ha pogut repetir aquesta fita, per bé que hi ha estat lluitant fins fa unes poques setmanes. Ubicat en la 8ª plaça de la classificació amb 49 punts, el cert és que a les darreres jornades l'equip d'Iván Moreno ha baixat molt el seu rendiment, acumulant 6 derrotes en els últims 7 partits. Confiem que l'Europa pugui aprofitar aquesta dinàmica per superar la Pobla i esperar les desfetes del rivals pel títol.

Com advertíem al partit d'anada, la Pobla de Mafumet és un dels equips més joves de la categoria, degut a la seva condició de filial del Nàstic de Tarragona: Marc Vernet (25 anys) o Víctor Oribe (que enguany en fa 24), són els jugadors més veterans. Després de la marxa de Kiko Ramírez al Nàstic a l'estiu, Iván Moreno va agafar les regnes de l'equip, amb el doble objectiu competitiu i formatiu. Així, homes que ja estaven la passada temporada com els defenses Albert Mozó, Aitor Casas o Èric Via, els migcampistes Kako, Alfons Serra o atacants com Fran Carbia (pitxitxi de l'equip, amb 11 gols) enguany comparteixen vestidor amb nouvinguts que han pujat del juvenil del Nàstic com el porter Alberto Varo, defenses com Madero o migcampistes com Marc Vadillo o el nigerià Prince. D'entre els fitxatges que han vingut d'altres equips, destaca l'ex-espanyolista Toni Cunill, que tot i ser defensa ja porta 4 gols i és el tercer màxim golejador del seu equip. A mitja temporada, van perdre un home important com Boniquet, que va marxar al Sant Andreu.

De cara al partit de diumenge, Iván Moreno no pot comptar amb el sancionat Joselu, ni amb els lesionats Marc Durán i Albert Mozo. A més, són dubte també per problemes físics Madero i Bueno.


A LA 1ª VOLTA:
L'Europa va treure un meritori empat a 0 del camp de la Pobla de Mafumet, i va aconseguir així superar la millor primera volta de la història del club: amb aquest empat l'Europa arribava a l'equador de la lliga amb 39 punts, un més que els 38 de la temporada '97-'98 amb Tintín Márquez a la banqueta, que fins llavors eren el rècord de l'equip escapulat en 106 anys d'història:

FONT: BTV Esports (Roger Matamoros)

PRECEDENTS:
La Pobla de Mafumet acostuma a ser un rival incòmode al Nou Sardenya i, de fet, ha guanyat més vegades de les que ha perdut en les seves visites a Gràcia. Curiosament, la darrera victòria escapulada també va arribar en la darrera jornada de lliga d'ara fa dues campanyes:

FONT: futbolme.com

L'últim triomf contra La Pobla, amb 3 golejadors que diumenge seran al Nou Sardenya (FONT: Mundo Deportivo)

El global d'enfrontaments a casa i a fora i en totes les categories és molt igualat, amb 6 victòries per a cada equip i un únic empat (el de la 1ª volta d'aquesta lliga):


FONT: CD oficial Història i Estadística CE Europa


PARTITS JORNADA 38:

FONT: FCF.cat


Per cert, en aquest quadre que ha fet Jordi Mestres a Futbolcatalunya.com, es resumeixen les 27 combinacions de resultats possibles en la lluita pel títol, i cóm quedaria la classificació en cada opció:



FONT: Futbolcatalunya.com


VAMOS, ESCAPULADOS!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dos apunts més de la sempre atapeïda actualitat europeïsta: d'una banda, el periodista de l'Independent de Gràcia Albert Balanzà ha entrevistat al president de l'Europa Guillaume De Bode, qui assegura que el club es planteja la conversió en Societat Anònima Esportiva, nous acords amb l'Ajuntament i arribar als 4.000 socis. Si voleu llegir l'entrevista sencera, ho podeu fer en aquest enllaç.

FONT: L'Independent de Gràcia

I una altra entrevista, però de caire purament esportiu, és la que li ha fet Cristina Álvarez a l'entrenador de l'Europa femení Carlos Navas, després del títol de lliga i ascens a Segona Divisió (minut 11 del player):